thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Söylemleri Bırakın Zeytinlik ve Meralarımızı Koruyun”

Tarih: 31-05-2017 13:31:07 + -


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısıyla Zeytin üreticilerini, Zeytinlik alanların yakınlarına Termik Santrallerin yapılamaması nedeniyle de Çevre Örgütlerini de tedirgin eden yasa tasarısı ile ilgili olarak Ziraat Mühendisleri Odası basın açıklaması düzenledi. Ziraat Mühendisleri Odasından yapılan açıklamaların hedefinde ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yer aldı.


“Söylemleri Bırakın Zeytinlik ve Meralarımızı Koruyun”

Çanakkale Ziraat Odası Yönetimince yapılan basın açıklamasında yarın TBMM’de oylanacak olan Zeytinlik Alanlar ile ilgili yasa tasarısı ile ilgili açıklamalarda bulunuldu. Yapılan değişikliklerin Zeytinlik alanların yanı sıra üreticileri ve Zeytinlik alanların yakınlarına Termik Santrallerin yapılamıyor olması nedeniyle doğal yaşamın da büyük zarar göreceğine dikkat çekildi. Ziraat Mühendisleri odasından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;

 

MİLLİ TARIM PROJESİ, ZEYTİNLİKLERİ VE MERALARIMIZI KURTARSIN

 

“Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan "Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile zeytinliklerimiz ve meralarımız yeni bir saldırının hedefindedir. Bugüne kadar 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda altı kez zeytinlik sahalarında farklı amaçlarla kullanmaya yönelik değişiklik yapılmak istense de, kamuoyundan gelen tepkiler nedeni ile bu değişiklikler gerçekleştirilememişti, bu tasarıyla zeytinlikler ve mera alanları yedinci saldırıyla karşı karşıyadır.”

 

ZEYTİNLİK SAHASI

 

Asırlık Zeytin Ağaçlarının yok olma tehdidiyle karşı karşıya geleceğine dikkat çekilen açıklamada; “Tasarıyla 3573 sayılı Kanunda ekleme ve değişiklikler yapılmaktadır. Kanunun 1`inci maddesine zeytinlik saha ve kurul tanımları eklenmekte, dekarda 15 ağaçtan daha az zeytin ağacının bulunduğu sahalar, zeytinlik sahası dışında tutularak, kanunun zeytinlik alanlar için öngördüğü koruma kalkanı kaldırılmaktadır. Ülkemizde geleneksel olarak daha önce kurulmuş zeytinliklerde 1 dekar alanda bulunan ağaç sayısı 10-12`dir. 28.05.1984 tarih ve 18406 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik gereğince dekarda en az 8 adet zeytin ağacı bulunan alanlar zeytinlik olarak değerlendirilmektedir. Bu tasarı ile dekarda 15 ağacın altında zeytin ağacı bulunan alanlar zeytinlik kabul edilmeyecektir. Bu durum yeni tesis edilen zeytinlik alanlar dışında kalan ve kadimden beri zeytinlik olan, yaşlı ağaçların bulunduğu zeytinlik alanların yok olmasına ve telafi edilemez tahribatlara yol açacaktır” denildi.

 

ZEYTİNLİK SAHALARI KORUMA KURULU

 

“Tasarıyla getirilen bir diğer tanım ise, zeytinlik sahası bulunan her ilde valinin başkanlığında dokuz kişiden oluşan zeytinlik sahaları koruma kurulu” oluşturulacağına dikkat çekilen açıklamada, bu kurulun Valiliklerin emrinde olacağı dolayısıyla da bu kurullardan Valilerin istemeyeceği bir kararın çıkmasının mümkün olmadığına dikkat çekildi. Açıklamada; “Bu Kurul 2005 yılında çıkan 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile getirilen ve tarım topraklarını korumak yerine toprak dağıtma kurulu gibi çalışan ‘İl Toprak Koruma Kurullarını` hatırlatmaktadır. Ancak yapısına ve işlevine bakıldığında, şikâyetçi olduğumuz Toprak Koruma Kurullarının bile gerisine düşüldüğü açıkça görülmektedir. Toprak Koruma Kurullarında üye olarak yer alan ve tarım topraklarının korunması konusunda kararlı bir biçimde mücadelesini sürdüren Odamıza, bu mücadele siyasi iktidarın gözünü bir hayli korkutmuş olacak ki zeytinlik sahaları koruma kurullarında yer verilmemiştir.

 

Kurulun Ziraat Odası ve Ziraat Fakültesi dışındaki üyeleri, Valinin emrinde yer alan çeşitli Bakanlıkların; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığının İl Müdürlükleridir. Kurulda bunlara ilave olarak Ziraat Fakültesi, Ziraat Odaları ve GTHB Araştırma Enstitülerinden birer üye yer almaktadır. Böyle bir kurulda Valinin istediği bir kararın çıkmaması söz konusu değildir” denildi.

 

HER TÜRLÜ FAALİYETE İZİN

 

Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odasının yaptığı açıklamada; “3573 sayılı Kanunun 20’nci maddesinde "Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez" hükmü yer almaktadır. Tasarıda, birçok düzenlemede yasaklamaları delmek için kullanılan "alternatif alan bulunmaması" ve "kamu yararı kararı" bulunması gerekçelerine yer verilmiştir. Mevcut durumda "zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi" için verilen izin, "bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar" olarak, her türlü faaliyeti kapsayacak hale getirilmektedir.

 

Tasarıda yatırım izinlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verileceği,  Bakanlığın bu yetkisini, gerektiğinde valiliklere devredebileceği öngörülmüştür. GTHB’nin izin yetkisini valiliklere devretmesi durumunda, valilikler kendi başlarına izin verebilecektir. Tasarıda izin verilenlerin kendilerine tahsis edilen zeytinlik arazileri tahsis suresi bitiminde eski vasfına getirmekle yükümlü olmaları hükmüne yer verilmişse de, yapılaşmayı içeren bir faaliyet sahasının, eski vasfına getirilmesinin çoğu zaman mümkün olmayacağı açıktır” denildi.

 

KES, PARASINI ÖDE, İSTEDİĞİNİ YAP

 

Zeytin ağaçlarını izinsiz kesenlere verilen 2 bin lira ceza verilecek olmasının da yeterli olmadığına dikkat çekilen açıklamada; “Tasarıda zeytin ağaçlarını izinsiz kesenlere veya sökenlere ağaç başına iki bin Türk Lirası idari para cezası öngörülmektedir. Zeytinlik sahalara ilişkin dekarda 15 ağaç kıstası dikkate alındığında, bir alanda dekarda 15’den fazla olan ağaçların kesilerek, tespiti halinde kesilen ağaçlar için ağaç başına iki bin TL ödenerek, o alanın zeytinlik saha dışına çıkarılması mümkün olabilecektir. Bunun önlenmesine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır” denildi.

 

MERALARIMIZA YENİ BİR TEHDİT

 

Tasarının meralık alanları da etkileyeceğine dikkat çekilirken; yapılacak değişiklik ile hayancılığında büyük bir zarar göreceği belirtildi; “Tasarının 30.maddesi ile 4342 sayılı Mera Kanunu’nun 14. maddesinin birinci fıkrasına (i) bendi eklenmektedir. Mera Kanunun Tahsis Amacının Değiştirilmesi başlıklı bu maddesi, Kanun ilk çıktığında mera alanlarının tahsis amacının değiştirilmesine ilişkin istisnaları kapsarken, sürekli yeni eklemelerle meraların başka amaçlarla kullanılmasının dayanağı haline gelmiştir. Tasarıdaki değişiklikle, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının talebi ile OSB‘ler, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile yerleşim yerleri içinde bulanan sanayi siteleri ve münferit işletmelerin yerleşim yeri dışına çıkarılması için, tahsis amacı değişikliği yapılır hükmü getirilmektedir. Ayrıca bu kapsamda tahsis amacı değiştirilen meralar için ödenmesi gereken 20 yıllık ot bedeline de muafiyet getirilmektedir. Meralara ilişkin yapılan bu değişiklikler, son yıllarda krizden bir türlü çıkamayan hayvancılığımız için büyük bir tehdittir. Aynı GTHB`nin mera hayvancılığının geliştirilmesi hedefiyle büyük bir çelişki oluşturmaktadır.”

 

HER DERDE ÇARE MİLLİ TARIM PROJESİ, ZEYTİNLİKLERİ VE MERALARIMIZI KURTARSIN

 

Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası’nın hedefinde ise; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı vardı. Daha önce TBMM’ye 6 defa sunulan tasarının bu kez Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının talebi ile TBMM’ye getirildiği hatırlatılarak; “Neredeyse güneşin doğuşunu, yağmurun yağmasını Milli Tarım Projesi faaliyeti olarak sunacak olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını, söylemleri bir kenara bırakıp, tarım alanlarımıza ve meralarımıza yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi.

 




Bu haber 5364 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER BÖLGESEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI