thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Mezara Zam Geldi.. Ölmek Bile Lüks Oldu!

Tarih: 14-11-2022 07:20:09 Güncelleme: 14-11-2022 07:25:09 + -


Çanakkale Belediyesinin 2023 yılı ücret tarifelerinin görüşülmesi esnasında mezarlık fiyatlarına yapılan fahiş zam AK Partili ve MHP’li meclis üyelerinin tepkisini çekti. Zamların gerekçesini maliyetlere bağlayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın “Dinimiz müsaade etse; fırını hemen kuracağım. Dinimiz müsaade etmiyor” sözleri dikkat çekti!


Mezara Zam Geldi.. Ölmek Bile Lüks Oldu!

Çanakkale Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısının 5’nci oturumunda ücret tarifelerine yapılan zamlar dikkat çekti. TÜİK’in 2023 için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olmasını baz alan Çanakkale Belediyesi hizmet kalemlerinin birçoğuna bu değerlendirme oranı üzerinden zam yaptı.

 

TÜM HİZMETLER ZAMLANDI, YENİ KALEMLER EKLENDİ!

Birçok Belediye hizmeti Yeniden Değerlendirme Oranı üzerinden zamlanırken bazı kalemler ise belediye yönetiminin belirlendiği oranlarda zamlandı. Ayrıca Belediye müdürlüklerinin gelir kalemlerine de yenileri eklenerek ek gelir elde edilmesi yoluna gidildi.

 

ÇANAKKALE’DE İNŞAAT YAPMAK HAYAL OLDU!

İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne kişi ve kurumların yaptıkları ödeme kalemlerine yenileri eklendiği de açıklandı. Buna göre; Yıkım ruhsatı düzenleme ve onay ücreti 300 TL, Yıkım ruhsatı için yerinde kontrol ücreti 250 TL, Peyzaj projesi yerinde kontrol ücreti metrekaresi 60 Kuruş, Kazı ve zemin iyileştirme ruhsatı verilmesi ücreti metrekaresine 750 ile 5000 TL arasında, zemin ve etüt ücreti metrekaresine göre 1000 ila 10000 TL ücret belirlendi.  İmar ücretlerine de ekonomik koşullara göre artış yapıldığı ancak ne kadar yapıldığı açıklanmadı.

 

SU FATURALARINA KATIK ATIK YÖNETİM SİSTEMİ DARBESİ!

ÇAKAB’ın topladığı katı atıklara ve katı atıkların bertaraf edilmesi için yapılacak yatırımlarına katkı payı anlamına gelen Katı Atık Yönetim Sistemi ücretleri de zamlandı. 1 ton su kullanan vatandaşlar 6,5 tutarındaki faturalarına atıksu, KDV ve Katı Atık Yönetim Sistemi ücreti ve bunun KDV’si de eklenerek faturalar 40 TL’ye yükseliyordu. Gerçekleşen Belediye Meclis toplantısında meskenlerde 30 TL olan Katı atık Yönetim Sistemine üyelik ücreti 56 TL’ye yükseltildi. Böylece 1 ton su kullanan abonelerin faturaları da KDV toplamları ile birlikte yaklaşık 65 TL civarında fatura ödeyecekler.

MEZARLIK FİYATI 4 BİN LİRA OLDU!

Çanakkale Belediye meclisinde ücret tarifeleri görüşmelerinde üzerinde Otobüs Ücret tarifelerinden sonra en çok tartışılan konu Mezarlık ücretleri oldu. Çanakkale il merkezinde birinci sınıf mezar yeri 2700 TL’den 4000 TL’ye çıkartıldı. Mezarlık bölgesi ikinci sınıf mezar yeri defin sırasında tek kişilik mezar yeri 800 TL’den 1500 TL’ye çıkartıldı. Defin öncesinde ise tek kişilik mezar yeri 1800 TL’den 3000 TL’ye çıkartıldı.  Mezarlık bölgesinde ticari faaliyet yürüten şirketlerden yılda bir kez alınan Yetki belgesi ücreti 1200 TL’den 4500 TL’ye çıkartıldı.

 

“BAŞKANIM 4 BİN LİRA ÇOK DEĞİL Mİ?”

AK Partili Belediye meclis üyeleri sıralarından tek kişilik mezarlık ücretinin 2 Bin 700 TL’den 4 Bin TL’ye yükseltilmesine tepki geldi. Vatandaşların ölümü üzerinden de 4 bin lira ücret alınmasına tepki gösteren AK Partili Meclis üyesi “Başkanım bu ücret pahalı değil mi? Ölenleri de mezara gömemeyeceğiz bu gidişle” tepkisini gösterdi.

 

“ÖLME.. DİNİMİZ MÜSAADE ETSE; FIRIN KURARIM”

Mezarlık ücretlerinin 2 bin 700 liradan 4 bin liraya çıkartılmasına tepki gösteren AK Partili Meclis üyesine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yanıtı ise Krematoryum kurmaya hazır olduğunu söylemesi oldu. Gökhan 4000 bin TL mezarlık ücretine şöyle yanıt verdi; “Ölme abi.. Ölme o zaman abi.. Köye gömelim seni. Dinimiz müsaade etse hemen fırını kuracağım ama dinimiz müsaade etmiyor.. Mezarlığımız dolmak üzere, mezarlık yeri bulmak için koşturuyorum. Yeni imzalandı, yakında çözülecek. Bugün bir arsanın metrekaresi kaç para? İstimlâk etmeye kalksak kaç paraya istimlâk edeceğiz. Hazine yeri bulduk bir tane onu ele geçirmeye çalışıyoruz. O da giderse nereden ne yapacağız? Ne yapalım ölmeye görün, hallederiz.”

 

OCAK AYINDA: OTOBÜS ÜCRETİ 3,60 LİRADAN 4,90 LİRAYA ÇIKTI!

7 Ocak 2022 tarihinde yapılan meclis toplantısı öncesinde Çanakkale’de toplu taşıma ücretleri Tam binişler 3,60 liraydı. Öğrenci biniş ücretleri ise 2, 20 TL idi. Meclis toplantısında çıkan yüzde 36’lık zam ile Tam biniş ücreti 4,90 TL olurken; Öğrenci biniş ücreti ise 3 TL’ye yükseldi. Kampüs içi öğrenci taşıma ücreti ise 65 kuruştan 90 kuruşa çıkartıldı. 7 Ocak 2022 tarihinde 1 litre mazot fiyatı 13,70 TL idi.

 

NİSAN AYINDA: OTOBÜS ÜCRETİ 4,90 LİRADAN 8 LİRAYA ÇIKTI!

1 Nisan 2022 gerçekleşen belediye meclis toplantısında Çanakkale’de toplu taşıma ücretlerine yüzde ortalama 63 oranında bir zam daha yapıldı. Karardan önce 4,90 TL ile otobüse binebilen vatandaş 8 TL ödemeye başladı. Öğrenciler ise; 3,00 TL ile okula gidebilirken karar sonrasında 4,50 TL’ye ödemek zorunda kaldılar. 1 Nisan tarihinde ise 1 litre mazot fiyatı 21,20 TL idi.

YAPILAN ZAMLAR DAHA YÜKSEK!

Yılbaşından bu yana toplu taşıma ücretlerine toplamda yüzde 99 zam yapılmış gibi görünse de aslında Çanakkale’de toplu taşımaya kümülatif olarak; tam binişlerde yüzde 122 oranında, öğrenci binişlerine ise yıl başından bu yana kümülatif olarak yüzde 104,5 oranında zam yapılmış oldu.

 

Kasım ayı meclis toplantısı sonrasında toplu taşımaya yüzde 12,5 oranında zam yapıldı. böylece 2022 yılı içerisinde toplu taşıma ücretlerine toplamda yüzde 111,5 oranında zam yapılırken; kümülatif olarak ise zam oranı daha yüksek oldu.

 

TOPLU TAŞIMAYA YÜZDE 12,5 ORANINDA ZAM GELDİ!

Kasım ayı Belediye Meclis Toplantısı ile aradan geçen 7 ay sonrasında Toplu taşıma ücretlerine bir kez daha zam yapıldı. Yapılan zam sonrasında Çanakkale de şehir içi toplu taşıma ücretleri tam binişler 8 TL’den 9 TL’ye yükseldi. Öğrenci binişleri ise 4,5 TL’den 5 TL’ye yükseldi. Kampüs içi biniş ücreti ise 1 TL’den 1,5 TL’ye yükseldi. Öğrencilerle ilgili yapılacak olan zamlar Ocak ayı itibariyle yürürlüğe girecek. Diğer tüm tarife kalemleri ise 15 Kasım 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. 10 Kasım 2022 tarihinde 1 litre mazot fiyatı ise 26,33 TL idi.

 

ÖĞRENCİLERE ZAM UYGULANMAYACAK!

Ciddi zararlar söz konusu ancak öğrenciler için 50 kuruş büyük önem arz ediyor. Öğrencilere 50 kuruş zam yaptık ama yılbaşında yürürlüğe girecek. Biliyorsunuz 3 ay kilometre başına kadar destek verilecek. Yılbaşında bu destek kalktığında iki şey yapacağız. Öğrencilere yaptığımız 50 kuruşluk zammı belediye olarak biz üstlenmeyi teklif edeceğiz. İkincisi de engelli ve 65 yaş üzerindeki vatandaşlar ile ilgili kart vereceğiz. Kartsız biniş olmayacak. Ücretsiz binişleri de belediye olarak biz finanse edeceğiz. Her 3 aylık süreçte bunları değerlendireceğiz. Böylece öğrencilere 50 kuruşluk zammı uygulamamış olacağız” dedi.

 

1 HAFTADA 10 BİN KİŞİ BEDAVA BİNİYOR!

Ulaşıma zam yapılması konusunda hazırlanan rapor hakkında CHP’li meclis üyesi yaptığı konuşmada; bir hafta içerisinde takriben yaşlı ve diğer binişlerde ücretsiz biniyorlar. Haftalık 70 bin TL külfeti var. Raporda kooperatifin artık yürütülemez noktasında olduğu, bu sebeple de cüzi miktarda yapmak zorunda olduklarını açıkladı. Gelecekte ise tam ücretin 10 TL olmasının, belediyenin vereceği desteğin ise; kilometre başına 2 TL olursa ancak kooperatifin zarardan kurtulabileceğini söyledi.

 

“UTANIYORUM AMA YAPIYORUM”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  Belediye hizmetlerinde yapılan tüm zamlara yönelik eleştiriler için “Utanıyorum ama yapıyorum” diyerek yanıt verdi.

BELEDİYE BÜTÇESİ 902 MİLYON LİRAYA YÜKSELDİ!

Çanakkale Belediye meclisinde 2023 tahmini bütçede belirlendi. Çanakkale Belediyesinin 2022 yılı tahmini bütçesi 511 milyon 783 bin liraydı. Yapılan görüşmeler sonrasında Çanakkale Belediyesinin 2023 yılı tahmini gelir bütçesi 840 milyon TL gider bütçesi ise; 902 milyon 605 bin TL olarak açıklandı. Aradaki fark ise; 62 milyon 605 bin TL’lik farkın 18 milyonu banka nakdi, kalan kısmı ise İller Bankasından karşılanacağı açıklandı. Oy çokluğu ile kesinleşen bütçe 902 milyon 605 bin olarak onaylandı.

 

“ÖDEDİĞİMİZ KADAR BELEDİYEDEN HİZMET ALAMIYORUZ”

Bütçenin onaylanması sonrasında AK Partili Esra Yüksel bir konuşma yaparak belediyenin aldığı harç ve vergilere rağmen kaliteli hizmeti vatandaşlara sunamadığını söyledi. Yüksel; “Temizlik sorunu var, çöp toplama sorunlarımız var. Alt ve üst yapı çalışmalarımız bitti dendikten bir hafta sonra yağan yağmurda her yersular altında kaldı. Trafik ve otopark sorunlarına halen köklü çözüm bulunamadığı gibi sorun daha da büyüyor. Bunların dışında belediye kaynak da yaratılsın dediği iki bina bütçe ve şehre zarar vermeye devam ediyor. Yerel Yönetim Binası bitiyor ama Cennet Otoparkında durum henüz netlik kazanmadı, kazanacak gibi durmuyor. Vatandaşların belediyeden aldığı hizmetler karşısında ödediği rakamlar ölçeğimiz şekillerle kıyasladık.ç mesela vergileri yüksek ödüyoruz. Su ücretleri yüksek, ulaşım ücretleri büyük dert. Tüm bunlara yüksek ödeme yapılmasına rağmen sorunlu yâda memnun etmiyor. Ulaşım sorunu mesela, hepiniz sorunu kabul ediyorsunuz ama çözümü konusunda bir şey yapılmıyor” dedi.

 

“BELEDİYEMİZDE SORUNLARA KARŞI BİR STATÜKO VAR”

Belediyede kronikleşmiş sorunları çözmek istemeyen bir grup olduğuna dikkat çeken Esra Yüksel; “Belediyemizde sorunlara karşı bir statüko olduğunu görüyoruz. Cennet Otoparkına başlandığında orası geçici olarak kapatılmış ama o bina işlemiyor. Olağan durum devam ediyor; belediye birimlerimiz burası için ne yapabiliriz diye düşünmüyor. Başka bir bakış açısıyla eziyet veren durumu çözmeye çalışmıyor. Bütçemizin daha yaratıcı fikirlerle sorunları çözmeye yönelik şekilde kullanılmasını istiyoruz. Bütçeyi red etmedik çünkü harcanacak; belki güzel şeyler ortaya çıkar da takdir ederiz. 




Bu haber 6115 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI