thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Kuraklığa Karşı Alternatif Su Kaynakları Yaratılıyor

Tarih: 09-01-2023 13:05:00 Güncelleme: 09-01-2023 13:11:00 + -


Sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışların gerçekleşmemesi sebebiyle Çanakkale’nin su ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajında su seviyesi düştü. Geçtiğimiz yıllarda da yaşanan kuraklık ve su sıkıntısı nedeniyle Kuyu suyu aramasını yürüten Çanakkale Belediyesi yeniden sondaj faaliyetlerine başladı.


Kuraklığa Karşı Alternatif Su Kaynakları Yaratılıyor

Çanakkale il genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle mevsim itibariyle yağması beklenen yağışlar gerçekleşmeyince ciddi kuraklık riski oluştu. Ocak ayının ortalarına yaklaşırken halen ne kar ne de yağmur yağışı gerçekleşmezken; Atikhisar Barajında da su seviyesi yüzde 42,5 seviyelerine kadar düştü. 2019 – 2020 yıllarında da yaşanan kuraklıklar nedeniyle Çanakkale Belediyesi encümenleri bir dizi karar alarak işletmelere yönelik su kısıtlamasına gitmiş, bir yandan da su çıkartmak amacıyla sondaj çalışması başlatmıştı.

 

BARAJDA SU -YÜZDE 42,5 SEVİYELERİNDE..

Artan kuraklık riski nedeniyle Çanakkale Belediyesi yeniden kuyu suyu bulmak amacıyla sondaj çalışmalarına başladı. Çanakkale Belediye Başkanlığından yapılan açıklamada; “Yaptığımız tespitlere göre kentimizin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajımızda da yağış azlığına bağlı olarak doluluk oranı yüzde 42,5 seviyelerine gerilemiştir. Bu nedenle kentimize alternatif su kaynakları yaratma ihtiyacı doğmuş ve Çanakkale Belediyesi olarak 2020 yılında jeofizik ve hidrojeolojik etütler yapılarak şehrimizin muhtelif noktalarında yer altı suyu rezerv ve kalite tespit çalışmalarına başlanmıştır” denildi.

 

“DÖRT ADET SONDAJ KUYUSU TAMAMLANDI”

2022 yılında açılan sondaj kuyularına enerji hatlarının çekildiği belirtilen açıklamada; “Bu araştırmalar sonucunda tespit edilen verimli bölgelerde, 2022 yılı sonu itibariyle dört adet sondaj kuyumuz tamamlanmış olup enerji nakil hatları çekilmiştir. 2023 yılında bu kuyulardan Yeni Arıtma Tesisimize iletim hatları tamamlanacaktır. Üretilecek olan yer altı suyu, hidrolojik denge gözetilerek, yaşanabilecek kuraklık durumlarında arıtılarak şehir şebekesine verilebilecektir. Önümüzdeki yıllarda, gerçekleştirilecek sondajlar ile yer altı suyu kapasitemiz arttırılarak kuraklık nedeniyle yaşanabilecek su sıkıntılarının önüne geçilebilmesi hedeflenmektedir” denildi.

 

BİLİNÇLİ SU KULLANIMINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Çanakkaleli vatandaşlara yapılan su tasarrufu çağrısında ise; “Çanakkale Belediyesi olarak yaşanması olası kuraklık sorununa karşı tüm bu çalışmalar devam ederken göz ardı edilmemesi gereken en büyük konu ise su tasarrufudur. Bilinçli su kullanımı ile kaynaklarımızın ömrünü uzatmak elimizde. Tasarruf yöntemlerine ise bakacak olursak alacağımız küçük önlemler ile tonlarca suyu israf olmaktan kurtarabiliriz. Örneğin; Bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinesinde yıkamak, Tuvaletlerde çift kademeli rezervuar kullanmak, Ekonomik duş başlığı kullanmak, Damlatan muslukları tamir ettirmek, El yıkarken, diş fırçalarken ve tıraş olurken suyu doğru kullanmak, Çamaşır makinelerimizi tam doluyken çalıştırmak, Mutfakta kullandığımız kirli olmayan suları bahçe ve çiçek sulamalarında kullanmak, Sebze ve meyveleri akan su yerine bir kapta birikmiş suda yıkamak, Bahçe ve tarla sulamalarımızda hortum ve fıskiye yerine damla su sistemini tercih etmek, Halılarımızı silerek temizlemek evde basitçe uygulayabileceğimiz temel tasarruf yöntemlerinden en önemlileridir” denildi.




Bu haber 2068 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI