thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Korfmann'ın Anısı Truva'da Yaşatılacak

Tarih: 14-08-2020 02:32:03 Güncelleme: 14-08-2020 02:34:03 + -


Çanakkale'de Truva Ören Yeri Kazı Heyeti Başkanlığını uzun yıllar sürdüren Truva, Anadolu ve Avrupa kültürünün köklerine dair yaptığı çalışmalar ile arkeoloji biliminde yeri doldurulamaz bir noktaya gelen Manfred Osman Korfmann, ölümünün 15'inci yılında da unutulmadı. Çanakkale'ye yaptığı katkılar nedeni ile kent halkının "Fahri Hemşehri" ilan ettiği Korfmann, Truva coğrafyasının unutulmaz isimleri arasına girmeyi başardı...


Korfmann'ın Anısı Truva'da Yaşatılacak

Truva Ören Yeri Kazı Heyeti Başkanı Manfred Osman Korfmann, ölümünün 15’inci yılında da saygı ve minnetle anılmaya devam ediyor. Özellikle Truva kazılarıyla, Truva coğrafyasına yaptığı katkılar, Anadolu ve Avrupa kültürünün köklerine dair ortaya koyduğu görüşleri, hem Anadolu hem de Avrupa için, ama her şeyden önemlisi arkeoloji bilimi açısından unutulmaz bir noktaya gelmişti. Korfmann’ın ardından devam eden başarılı çalışmalar da Korfmann’ın kurduğu iskelet üzerine örülerek devam etti. Korfmann’ın ölüm yıldönümü nedeni ile hem Troia Vakfı hem de Truva Müzesi’nden anma mesajları yayınlandı. Troia Vakfı açıklamasında, “Türkiye’de yapılan kazı sonuçlarına dayanarak, Avrupa kültür tarihinin köklerinin Anadolu’da olduğunu, Avrupa’dan ve kendi ülkesinden gelen tepkilere rağmen, her alanda dile getirmiştir” denildi. Truva Müzesi’nden yapılan açıklamada ise, Korfmann döneminde sadece bir fikir olan ‘Truva Müzesi’nin bugün bir gerçek olduğuna vurgu yapıldı.

 

“ÖLÜMÜNDEN SONRA DAHİ, TRUVA VE ÇANAKKALE’Yİ DÜŞÜNDÜ”

Troia Vakfı’ndan yapılan açıklamada, “Hayatı Anadolu arkeolojisiyle geçmiş, arkeolojiyi ve arkeolojik çalışmaları bir yaşam biçimi olarak seçmiş ve bunun hakkını her anlamda vererek yaşamış, Vakfımızın Kurucusu sevgili Osman Bey (Manfred Osman Korfman), vakitsiz bir şekilde aramızdan 15 yıl önce ayrıldı. Altmış üç yıllık hayatına Demircihüyük, Beşik-Yassı, Beşik-Sivri Tepe, Troia ve Kumtepe, Udabno (Gürcistan) kazıları ile çok sayıda kitap, makale, sergi ve belgesel film gibi çalışmalar sığdırmıştır. Türkiye’de yapılan kazı sonuçlarına dayanarak, Avrupa kültür tarihinin köklerinin Anadolu’da olduğunu, Avrupa’dan ve kendi ülkesinden gelen tepkilere rağmen, her alanda dile getirmiştir. Türkiye’de çalışmış ve halen çalışmakta olan pek çok Türk ve yabancı arkeologlara her alanda destek olmuş, çok, ama hiç kimsenin yapmadığı oranda fazla Türk öğrenciye yabancı ülkelerde yüksek lisans ve doktora yapma imkânı sağlayarak, Türk arkeolojisinin, özellikle de prehistoryasının Avrupa standartlarında kalmasında büyük katkılarda bulunmuştur. Ölümünden sonra dahi Troia ve Çanakkale`yi düşünmüş, bütün kitaplarını 2004 yılında Çanakkale`de kurduğu Troia Vakfı`na bir kütüphane kurulması şartıyla bağışlamıştır. Çanakkale`de adına kurulan "Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi" bugün ülkemizin en önemli ve önde gelen arkeoloji uzmanlık kütüphanelerinden biri haline gelmiştir. Ölüm yıl dönümünde kendisini bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz” denildi.

 

TRUVA MÜZESİ, KORFMANN’I ONUN SÖZLERİ İLE ANDI

“Uygarlıklar arası köprü: Truva” başlıklı açıklama yapan Truva Müzesi, ölümünün 15’inci yılında Truva Ören Yeri Kazı Heyeti Başkanı Manfred Osman Korfmann’ı andı. Yapılan açıklamada, “Almanya`nın Stuttgart kentinde Truva`da bulunmuş eserlerin yer aldığı 2001 Yılında gerçekleştirilen "Truva, Düş ve Gerçek" sergisinin açılışında yaptığı konuşmada Prof. Manfred Korfmann: ‘‘Truva Ulusal Parkı`na mutlaka uluslasarası bir müze yapılmalı ve Unesco`nun denetiminde bir araya getirilmesi gereken Truva eserleri bu müzede tüm bilim adamlarının incelemesine açılmalı.’ demesinin üzerinden yıllar geçti ve o zamanlar sadece bir fikir olan bu müze şimdi artık gerçek. Yine Prof. Manfred Korfmann, elde ettiği verilerin Truva tarihinin yeniden yazılması gerektirdiğini söylemiş ve ‘Truva bir Yunan kolonisi olmadığı gibi, Helen uygarlığının da bir uzantısı değil. Anadolu uygarlığına ait olan Truva İ.Ö. 2920 ile İ.S. 500 arasında Asya ile Avrupa arasında kültürel ve ticari bağlantıyı oluşturmuştur. Afganistan`dan Baltık`a kadar uzanan bir ticaretin merkezi olan kentin ilişkileri Afganistan`a kadar uzanmaktaydı." şeklinde kentin dönemsel olarak önemini İfade etmişti. Bu vesileyle Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann`ı ölümünün 15. yıldönümünde bir kez daha saygıyla anıyoruz” dendi.




Bu haber 5382 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI