thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Hukuk, Demokrasi, Adalet.. Bir Kişinin Aklına, Vicdanına Bırakılır Mı?

Tarih: 05-03-2017 09:15:20 + -


CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Muharrem Erkek, CNNTürk kanalında Ahmet Hakan’ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge programında AK Parti Milletvekili ve Anayasa Profesörü Burhan Kuzu ile birlikte konuk oldu. 16 Nisan Referandumunda halkın oylarına sunulacak olan Anayasa Değişikliği üzerinde görüşlerini açıklayan Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek başarılı bir performans gösterdi.Halkın neden Hayır oyu vermesi gerektiğini madde madde Burhan Kuzu ile tartışarak anlattı


Hukuk, Demokrasi, Adalet.. Bir Kişinin Aklına, Vicdanına Bırakılır Mı?

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek,”Bir tek adam rejimi ve otoriterleşme bizi hiçbir zaman ileri götürmez. Neden bunları söylüyorum? Başından beri bunu savunuyoruz; her seferinde buna karşı çıkıyorlardı. Ama nihayetinde dün Başbakan bunu açıkladı; ‘Evet, Tek Adamsa Tek Adam. Tek adam olacak’ dedi. Bakın tek adam tökezlerse düşer, oysa Tek adamın yanında birileri varsa onu tutar, kaldırır. Türkiye büyük bir maceraya girecek. Ben hukukçu olduğum için bunu şöyle anlatmak istiyorum; şimdi Türkiye cumhuriyetinde her hangi bir vatandaş, yargının bir tek kişinin eline geçmesini ister misiniz? Aklı başında hiç kimse bunu istemez. Bu paket geçerse ki; referandum da Hayır çıkacağına inanıyoruz tüm samimiyetimizle. Ama 16 Nisan’da Evet çıkarsa referandumdan 30 gün içerisinde Hâkim ve Savcılar Kurulu 30 gün içerisinde sıfırlanıyor ve yeniden oluşturuluyor” dedi.

 

2010 REFERANDUMU İLE YARGIYI ÇETE’YE DEVRETTİLER

2010 Referandumunda yapılan referandum ile yargının bir çeteye devredildiğini öne süren Muharrem Erkek, vatandaşarın Anayasa Değişikliğine sadece bu nedenle bile hayır vermeleri gerektiğini açıkladı. Milletvekili Erkek; “Bakın bu nokta çok önemli. Bir erken seçim ya da 2019 yılı Kasım ayını beklemeye gerek yok. Paket de özel hüküm var; 30 gün içerisinde Yüksek kelimesi çıkartıldı biliyorsunuz Hâkim ve Savcılar Kurulu sayısı 13’e indirildi. Biri Adalet Bakanı, biri müsteşar 4’ünü de Cumhurbaşkanı direk atıyor. 30 gün içerisinde kalan yedi kişiyi de meclis belirleyecek. Peki, Mecliste 316 milletvekili ile çoğunluk hangi partide? Seçilecek Hâkim ve Savcılar Kurulunu sadece bir kişi tamamen belirleyecek. 6’sını kendisi diğer 7’sini ise meclisteki çoğunluğu ile atayacak. Bu ne demektir biliyor musunuz? Hâkimler ve Savcılar Kurulu ne yapıyor; Danıştay’ın 4/3’ünü belirliyor, bütün hâkim ve savcıların özlük haklarını, ihraçlarını belirliyor. Hâkim ve Savcılar Kurulu demek Yargı demektir. Bu kurulu ele geçirmek demek Yargıya hâkim olmak demektir. Şimdi diyorlar ya bazı hukukçular; ’30 gün içerisinde Hâkim ve Savcılar Cepte’. Bu hoş bir tabir değil ama maalesef böyle. 2010 referandumu da aslında Hâkim ve Savcılar Kurulu ile Anayasa Mahkemesi referandumuydu. Soğan demişlerdi ama sokağının cücüğü de yargıydı. 2010’da millet Evet dedi sonuç da ne oldu? Yüksek yargı bir çeteye teslim edildi. Bu açıdan baktığımızda 16 Nisan’da Hayır demek için sadece bu madde bile önemli bir nedendir. 4 yıl görev yapan bu kurulun üyeleri 4 yıl içerisinde kendilerini atayan iradeye karşı durmaları mümkün müdür” dedi.

ANAYASA PROFESÖRÜ’NDEN ŞOK AÇIKLAMA; “İDARİ ANLAMDA HUKUK DEVLETİ DEĞİLİZ"

CNN Türk’te Tarafsız Bölge programında CHP’li Muharrem Erkek ve AKP’li Burhan Kuzu, Başkanlık Anayasa’sını tartıştı. Programın bir bölümünde, Cumhurbaşkanı’nın yargıda etkisi olacak mı? Yargı nasıl belirlenecek sorusu tartışılırken, CHP’li Muharrem Erkek, atanacak olan yargıçların bağımsız olmayacağını ifade etti. Bunun ardından konuya giren programın moderatörü Ahmet Hakan bir örnek vererek, ‘Anayasa mahkemesine Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan atama yaptı fakat onların istemediği kararlar da verildi. Yani herhangi bir yargıcın bir makam tarafından atanması, yargıcın o makamın emrine girmesi anlamına gelmiyor diyor Burhan Hocam’ dedi.

 

Bunun üzerine cevap veren CHP’li Muharrem Erkek de, ‘Hukuk devletiyseniz evet, Sayın Kuzu’nun dediğine katılırım” dedi. Burhan Kuzu ise, CHP’li Erkek’in bu sözlerine karşılık olarak, ‘Hukuk devleti değiliz’ demek olur mu ya. Belki idari anlamda hukuk yok ama hukuk devleti değiliz diyemeyiz, ayıp olur” ifadelerini kullanarak izleyicileri şok etti.

“EVET, VERİN TERÖR BİTECEK DİYORSUNUZ.. BUNCA ŞEHİT VARKEN NE BEKLİYORSUNUZ?”

Anayasa Değişikliği tartışmalarında zaman zaman renkli anlarda yaşandı. Anayasa Değişikliği ile ilgili Başkan’ın Kanun Hükmünde Kararname yetkisi çıkartılması konusu tartışılırken; Burhan Kuzu bir de Muharrem Erkek’e hitaben; “Halkı kandırıyorsunuz, sahada da bunları yapıyorsunuz” diyerek itiraz etti. Bu sözler üzerine Muharrem Erkek; “Evet, halk maalesef kandırılıyor. Nasıl kandırılıyor biliyor musunuz? Evet, verin terör bitecek diyorsunuz. Bunca şehitler varken; terörü bitiremiyorsunuz da Anayasa Değişikliği geçince mi terörü bitireceksiniz. Ne bekliyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi. Tepki üzerine Burhan Kuzu “Bunlara yine geliriz” diyerek cevap verince Muharrem Erkek; “Bunları söylemiyorsunuz çünkü ne Başbakan ne de bir başkası bu paketin içeriğini savunamıyorlar. İçeriğine de giremiyorsunuz. Bu değişiklik, getirmek istediğiniz rejim dünyanın hiçbir ülkesinde yok” dedi.

 

BİR KİŞİNİN AKLINA, VİCDANINA BIRAKILIR MI HUKUK, DEMOKRASİ, ADALET?

Programda tansiyonun yükseldiği anlardan bir tanesi de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhami Aliyev’in eşi Mehriban Aliyev’i Başkan Yardımcısı olarak ataması oldu. Milletvekili Muharrem Erkek, Anayasa Değişikliği ile böyle bir atamanın Türkiye’de de yaşanabileceğini söylemesi üzerine Milletvekili Burhan Kuzu itiraz ederek; “Böyle bir şey mümkün değil” dedi. Bu cevap üzerine Muharrem Erkek; “Bunu ne engelleyecek bu paket içerisinde söyler misiniz?” dedi. Kuzu ise bu soruya; “Mantık, akıl, vicdan engelleyecek. Yasaya yazarız dedi. Muharrem Erkek ise bu cevaba; “Neden yazmadınız o zaman? Başkan olacak kişinin karısını, çoluğunu çocuğunu akrabasını başkan yardımcısı olarak atamasını ne engelleyecek. Bir kişinin mantığına, vicdanına bırakılır mı demokrasi, hukuk adalet? Ya vicdansız, merhametsiz birisi gelirse başa ne yapacağız?” diyerek tepki gösterdi.

 




Bu haber 4295 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI