thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Hamidiye Tabyasında Neler Oluyor?

Tarih: 20-01-2019 12:40:54 Güncelleme: 23-01-2019 15:18:54 + -


CHP Çanakkale Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.


Hamidiye Tabyasında Neler Oluyor?

2018 yılı Kasım ayında açılışı gerçekleştirilen Anadolu Hamidiye Tabyası içerisinde bulunan müzede yapılan yanlışların Tarih Dergisinde yayınlanması TBMM’ye soru önergesi oldu. Restorasyonuna ve teşrifatına milyonlarca lira harcanan Tabya ve içerisindeki müze hakkında CHP Çanakkale Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

 

İŞ KAMYONLARI TABYA BONETLERİ ÜZERİNDE GÖRÜNTÜLENMİŞTİ!

2011 yılından bu yana Çanakkale Halkının kullanımına “Ha bugün, ha yarın” açılacak denilen Anadolu Hamidiye Tabyaları 2018 yılı Kasım ayında düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tabyaların restorasyonu sırasında da büyük skandala sahne olmuş, tarihi tabyaların bonetleri üzerinde iş kamyonları park edilmişti. Birçok seçime de malzeme olan Hamidiye Tabyaları şimdide müzesinde yapılan yanlışlarla gündeme geldi!

 

ÇANAKKALE SAVAŞI KOLEKSİYONERİ HATALARI TEK TEK SIRALADI!

Türkiye’nin tek resmi Çanakkale Savaşı koleksiyoneri Seyit Ahmet Sılay, Anadolu Hamidiye Tabyalarını ve içerisinde ki müzeyi geçtiğimiz ay gezerek yapılan çalışmaları gözlemledi. Hamidiye Tabyaları Müzesi içerisinde yapılan hataları tek tek tespit eden Seyit Ahmet Sılay, ulusal çapta yayın yapan Tarih Dergisi’nin Ocak sayısında yapılan hataları kaleme aldı. Çanakkale Savaşı koleksiyoneri Seyit Ahmet Sılay’ın tespit ettiği hatalar ise şunlar;

 

-Fransız, ANZAC ve Türk askerlerinin kıyafetlerinin tamamı hatalı.

-Tarihçi ve araştırmacıların olmadığını belirttikleri “Türk kadın keskin nişancı” “gaz saldırısına karşı birliğini koruyan kahraman köpek” efsaneleri tekrarlanmış.

-Fotoğraflar bölümünde Yakup Şevki Subaşı diye, orijinali Seyit Ahmet Sılay’da olan Behiç Erkin’in fotoğrafları sergilenmekte.

-Mayın Grup Komutanı Nazmi Bey (Akpınar) Nazmi Solok ile karıştırılmış.

-Rauf Orbay olarak sergilenen fotoğraf, Sultanhisar torpido botunun komutanı Ali Rıza Bey’e ait.

-19 Kasım 1919’da Milli Mücadele’nin başlarında Niğde-Bor dolaylarında şehit olan Fenerbahçeli Arif, Çanakkale’de şehit düşmüş gibi gösterilmiş.

-Nusret Mayın Gemisi’nin mayınları döküş tarihi olan 8 Mart sabahı, 17/18 Mart olarak gösterilmiş.

-Topal Osman’ın resmi, Çanakkale’de görev yapmış bir subay gibi sergilenirken, birçok komutanın isim ve resimleri birbirine karıştırılmış.

TABYA MÜZESİNE KAÇ PARA HARCANDI?

Anadolu Hamidiye Tabyası içerisinde bulunan müzede sergilenen eserler ve fotoğrafların yanlışlığının ortaya çıkması üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek TBMM’ye soru önergesi verdi. Muharrem Erkek verdiği soru önergesinde; “II. Abdülhamit tarafından 1892 yılında Çanakkale Boğazı’nın güvenliğinin sağlanması amacıyla yaptırılan Anadolu Hamidiye Tabyası, gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonrası 2018 Kasım’ında ziyarete açılmıştır. Daha önce gerçekleştirilen bir restorasyonun da söz konusu olduğu Tabya içinde bir müze açılmıştır. Ciddi bir bütçe ayrıldığı anlaşılan müzede, kabul edilemez hatalar olduğu Türkiye’nin tek resmi Çanakkale Savaşı koleksiyoneri Seyit Ahmet Sılay tarafından, ulusal çapta yayın yapan Tarih Dergisi’nin Ocak sayısındaki bir yazıyla dile getirilmiştir” ifadelerine yer verdi.

 

KÜLTÜR BAKANINA SORU ÖNERGESİ

CHP Çanakkale Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

 

1. Bahsi geçen Tabyanın restorasyonu hangi firma tarafından gerçekleştirilmiştir? Müze de aynı firma tarafından mı yapılmıştır?

2. Müzeye danışmanlık yapan firma hangisi, kişi ya da kişiler kimlerdir?

3. Şehitlerimizin anılarına ve Cumhuriyetimizin önsözünün yazıldığı topraklara saygısızlık anlamına gelecek türden hatalar için danışman olarak internet ve arama motorları mı kullanılmıştır?   

4. Tabyanın restorasyonu ve müzenin kuruluşu ne kadara mal olmuştur?

5. Bahsi geçen vahim ve açıklanamaz hatalara dair herhangi bir inceleme gerçekleştirilmiş midir? Bu konuda sorumlulukları olanlar kimlerdir ve kendileriyle ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

6. Müzede yer alan hataların düzeltilmesi konusunda herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? Bunun maliyeti nasıl karşılanacaktır?

 




Bu haber 11382 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI