thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Halk Su Bekliyor.. Su Altıncılara Gidiyor

Tarih: 11-02-2019 07:26:09 Güncelleme: 11-02-2019 07:32:09 + -


"Lâpseki Halkının İmece ile Getirdiği Suyu Altın şirketleri kullanıyor...!” İl Genel Meclisi Üyesi Hicri Nalbant'ın iddiaları gündemi bomba gibi sarsacak.


Halk Su Bekliyor.. Su Altıncılara Gidiyor

HALK TEMİZ SU İÇMEK İÇİN İMİCE YAPMIŞTI

30 yıl önce susuzlukla kıvranan Lâpseki halkı kendi aralarında “İmece” usulü ile topladığı paralarla, Dumanlı Dağ’dan Lapseki merkezde yaptırılan bir çeşmelere su getirdi. 30 yıldır kullanılan ve Lâpseki halkının parasıyla yaptırılan bu çeşmelerden ise son zamanlarda su akmıyor! İddia o ki; Şahinli Köyünde altın çıkartan maden şirketi bu suyu kendisi kullanıyor. Buna izni verenin ise Lâpseki’nin AK Partili Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz! İddialar sadece bununla da sınırlı değil! Lapseki halkının arsenikli su içirildiği ve Lapseki sularının Belediye tarafından altın madenciliğine 10 yıllığına kiralandığı da iddialar arasında..

 

Son yıllarda içme su ve kullanma su sorunu Lâpseki’de en büyük sorun olarak öne çıktı. Su sorunu bundan 30 yıl öncede vardı. Öyle ki, halk susuzluktan bunalınca “İmece” usulü ile herkes kendi bütçesi uygun olduğu kadar para vererek Dumanlı Dağ’dan Lâpseki’de yaptırılan çeşmelere içme suyu getirtti. Yıllar önce Lâpseki halkının cebinden para vererek getirttiği ve yaptırılan çeşmeden akan su ise artık akmıyor!

 

"HALKIN PARASIYLA GETİRİLEN SUYU MADENCİLER Mİ KULLANIYOR?"

30 yıl önce Lâpseki’ye Dumanlı Dağ’dan getirilen ve ilçede herkesin içme suyu olarak kullanılan su son aylarda adeta buharlaştı! CHP’li İl Genel Meclis üyesi Hicri Nalbant söz konuyu çeşmelere gelen su ile ilgili olarak ilginç iddialarda bulundu. Nalbant’ın iddiasına göre halkın parası ile getirilen ve kullanılan suyu şu anda Şahinli Köyü yakınlarında altın madenciliği yapan TÜMAD’ın şantiyesinde kullanılıyor.

30 yıl önce Lâpseki halkının susuz kaldığını ve dönemin kaymakamı, belediye başkanı ve diğer yetkililer ile birlikte oluşturulan heyetin içinde olduğunu açıklayan Hicri Nalbant; “O yıllarda büyük su sıkıntısı çekiliyordu. Halk çareyi kendisi arasında para toplayarak Dumanlı Dağ’da bulunan tatlı su kaynağından ilçeye su getirilmesini istedi. Bunun için de halkın her kesiminden bütçelerine uygun olarak imece usulü ile para toplandı. İçerisinde benimde bulunduğum heyete bu paralar teslim edildi. Dönemin kaymakamı, Belediye Başkanı ve diğer yetkililer ile biz incelemelerde bulunduktan sonra Dumanlı Dağ’dan Lâpseki’ye getirilecek su için çalışma yaptık. Bir süre sonrada buradan gelen tatlı su ilçe merkezine yapılan çeşme ile halkın kullanımına sunuldu. 30 yıldır insanlar ellerinde bidonlarla bu çeşmeden içme suyu ihtiyaçlarını karşıladılar” dedi.

 

ALTINCI FİRMA GELDİ.. ÇEŞMELERDEKİ SU KESİLDİ!

CHP İl Genel Meclis Üyesi Hicri Nalbant suyun akıbeti ile ilgili olarak ise ilginç bir iddia ortaya attı. Halkın dişinden tırnağından arttırdığı paralarla Lâpseki’ye getirilen suyun Şahinli’de TÜMAD isimli Altın Madenciliği yapan firmanın şantiyelerinde kullanıldığını açıklayan Hicri Nalbant; “Şahinliye bu altın madencisi firma geldi, çeşmelerden su akmamaya başladı! Suların geldiği yer bu maden işletmesinin yakınından geçiyor. Ben bu sorunu İl Genel Meclisinde de gündeme getirdim. Sular şu an akmıyor. Ne zamana kadar derseniz? Lâpseki’ye şu anda Bayramdere Barajından su geliyor. O su Bayramdere Barajından gelmeye başladıktan sonra bu çeşmelere Bayramdere Barajının suyunu bağladılar” dedi.

 

İMECE İLE GETİRİLEN SU NEREYE GİTTİ? BELEDİYE BAŞKANI İYİ BİLİYOR!

Dumanlı Dağ’dan gelen tatlı suyun çeşmelerden akması gerekirken; şu anda Bayramdere Barajından gelen suyun çeşmelere bağlandığını belirten Hicri Nalbant; Dumanlı Dağ’dan gelen suyun akıbetini ise Lâpseki’nin AK Partili Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz’ın bildiğini söyledi. Nalbant; “Şimdi çeşmelerden akan su Bayramdere Barajından gelen su’dur. Bu çeşmelerden akması gereken su nereye gitti? Bu suyun nereye gittiğini Lâpseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz çok iyi biliyor. Belediye başkanının bilgisi dahilinde bu su gitti” dedi.

 

LAPSEKİ HALKI ARSENİKLİ SU İÇİYOR!

Halkın parasıyla getirilen tatlı suyun madencilerin kullanımına sunulduğu açıklayan Hicri Nalbant açıklamalarının devamında ise şok bir iddia da daha bulundu. Tatlı suyu madencilerin kullandığını açıklayan Nalbant bunun karşılığında ise Lâpseki halkına Arsenikli su içirildiğini iddia etti! Nalbant “Bu suyun gittiği yer ile ilgili olarak benim duyumlarım şu şekilde; o su maden firmasının şantiyesine gidiyor. Lâpseki halkının imece ile getirdiği tatlı suyu madenciler içiyorlar. Lâpseki de arsenikli suyu içiyor. Belediye başkanı çıksın açıklamasını yapsın, bu suyu madenciler mi kullanıyor, halk mı?”

 

İLLERBANKASI BÖLGE MÜDÜRÜ AÇIKLADI: BAYRAMDERE SUYU ARSENİKLİ!

Lapseki’de çeşmelerden akan içme ve kullanım sularının geldiği Bayramdere Barajındaki suların Arsenikli olduğunu söyleyen Hicri Nalbant, bu tespiti İller Bankası Bölge Müdürlüğünün yaptığı açıkladı. Nalbant; “İki yıl önce dönemin Çanakkale Valisi Hamza Erkal’in başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Lâpseki’nin su ihtiyacını karşılamak üzere Bayramdere Barajından su getirilmesi projesi gündeme geldi. DSİ’nin yapacağı çalışma karşılığında İller Bankası da arıtma tesisi için destek verecekti. Vali Hamza Erkal’in karşısında kürsüye konuşma yapmak için çıkan İller Bankası Bölge Müdürü; ‘Bayramdere Barajında yaptığımız incelemelerde su da normalin iki katı yüksekliğinde Arsenik zehrine rastlanmıştır’ ifadelerini kullandı” dedi.

"ARSENİKLİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKINCA ARITMA TESİSİ ÇALIŞMAYA BAŞLADI"

Geçtiğimiz günlerde Hicri Nalbant’ın açıklamaları Sözcü Gazetesi Çanakkale Muhabiri Mehmet Andaç tarafından gündeme getirilmişti. Yaptığı haber nedeniyle tehditte alan Sözcü Gazetesi Muhabiri Mehmet Andaç’ın haberi sonrasında Lâpseki’ye yapılan arıtma tesisinin çalıştırılmaya başlandığını açıklayan hicri Nalbant; “Geçtiğimiz günlerde Arsenikli su haberi ulusal basında yer aldı. Bunun üzerine Lâpseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz dava açacağını söyledi. Bekliyoruz halen bir dava açılmış falan değil. Ama bu arada bu haber sonrasında Bayramdere Barajından akan suyu arıtmak için yapılan bir Arıtma tesisi var. Bu tesis çalışmaya başladı. Tesisin başındaki personelin eğitimsizliğinden mi yoksa başka nedenlerle mi bilemem ama bu tesis bazen çalıştırılıyordu, bazen çalıştırılmıyordu. Bu haber sonrasında tesis çalışmaya başlandı. Belediye yetkilileri gelerek bazı evlerden numune aldılar. Suyun analizini yapmak amacıyla. Ama bu numunelerin analiz sonuçları da halka açıklanmadı” dedi.

 

LÂPSEKİ’NİN SU İHTİYACI KUYULARDAN KARŞILANIYORDU!

Bayramdere Barajı’ndan gelen suların arsenikli olduğunu açıklayan Hicri Nalbant, barajdan getirilen sudan önce ilçenin su ihtiyacının Kuyulardan karşılandığını söyledi. Nalbant; “Lâpseki’nin su ihtiyacı ilçede bulunan kuyulardan karşılanıyordu. Şöyle ki bir kuyu açılmış, zamanla bu kuyudaki su azalınca veya başka sebeplerle başka kuyu açılmış. Bu şekilde toplam 5 tane kuyu var ama aslında sadece 1 tane kullanılıyordu. Bazen doğrudan şebekeye veriliyordu bu yer altı suları, bazen de dinlendiriliyordu. Lâpseki’nin suları buradan karşılanıyordu” dedi.

 

KUYU SULARI MADENCİLERE 200 BİN LİRAYA SATILDI!

Lapseki’nin su ihtiyacını karşılayan yer altı sularının 10 yıllığına Şahinli’de Altın Madenciliği yapan TÜMAD şirketine 200 bin TL’ye satıldığını açıklayan Hicri Nalbant açıklamalarına şöyle devam etti; “Şimdi tüm konuları birbirine bağlayalım. Bayramdere Barajından Lâpseki’ye su gelince; buradaki yer altı suları yani kuyulardaki sular boşta kaldı sandılar. Hâlbuki bu kuyulardan belediye su çekmeyince Lâpseki Deresine aktı bu yer altı suları. Ve bu akan yer altı suları nedeniyle Dere temizlendi! Bu dere öyle ki zaman zaman kururdu, kuruyunca fosseptik de aktığı için çok pis koku yayılırdı. Bu kuyular kullanılmayınca dereye sürekli sular akmaya devam etti. Bu sular ayrıca yöredeki Kiraz ve Şeftali üreticilerinin yanı sıra doğanın su ihtiyacını karşılıyordu. Bu şimdi ne oldu? Şahinli’de altın madenciliği yapan bir firma var. Bu firmanın madencilik yapabilmesi için Su Kaynağı yok. Eğer TÜMAD Altın Madenciliği firması bu suyu satın almasaydı; firma bu madeni açamayacaktı. İşletme ruhsatı vermişlerdi ama suyu olmadığı için açamıyordu. TÜMAD ve Belediye Başkanı görüştüler. Nasıl ki bu Dumanlı Dağın tatlı suyu altın madencilerine verilmişse; bu kuyulardaki suları da maden firması aldı.

 

KUYU SULARINI SATMASALARDI MADENCİLİK YAPAMAYACAKLARDI

Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz’ın yer altı sularını Maden firmasına satmasıyla ilçede yetişen meyvelerin sicilini bozduğunu belirten Hicri Nalbant; “Kuyulardan maden sahasına kadar hat döşediler. Karayolu’nun içinden geçirdiler. Karayolları hat döşetir mi? Bunlar hattı geçirdiler. Aceleyle su hattını döşeyerek madeni işletmeye başladılar. Firmanın iddiası 5 kuyudan sadece 1 tanesini aldıklarını söylüyorlar. Yalan söylüyorlar. Doğru 5 kuyu var ama zaten bir tanesi çalışıyordu. Buradaki yer altı sularının tamamını satın aldılar. Lapseki Belediye Başkanı bu yer altı sularını satarak dünyanın en lezzetli meyvelerinin sicilini bozdu. Bu su hattının yakınlarında dünyaca ünlü Umurbey Şeftalileri yetişiyor. Hattın öbür yanında dünyanın en lezzetli Kirazları yetiştiriliyor. Lapseki Belediye başkanı bu suyu satarak meyvelerin değerini düşürdü, itibarlarını bozmuştur” dedi.

LÂPSEKİ HALKININ SUYU’NU LÂPSEKİ BELEDİYE MECLİSİ OY ÇOKLUĞU İLE KİRALAMIŞ!

CHP İl Genel Meclis üyesi Hicri Nalbant’ın iddialarının temelinde ise Lâpseki Belediye Meclisinin aldığı kararlar yatıyor. 2 Aralık 2016 Cuma günü toplanan Lapseki Belediye Meclisi 8 maddelik gündemi görüşmek için toplanmış. 8’nci madde olan kapanış yapılması gerekirken gündeme iki madde daha getirilerek oylamaya sunulmuş. Bu maddelerden ilki; Lapseki’nin su ihtiyacını karşılayan Su Kuyularının Şahinli Köyünde altın madenciliği işletmeciliği yapan TÜMAD isimli firmaya Kuyu Sularının kiralanması konusu.

 

MADENCİLER PEŞİN ÖDEMİŞ; 10 YILLIK SU BEDELİ 200 BİN TL!

Gündeme gelen Kuyu sularının kiralanması ile ilgili olarak Lâpseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz meclis üyelerinden bu suların kiralanması için yetki talebinde bulunmuş. İlgili madde de şu ifadeler yer alıyor; “5393 sayılı kanunun 18.maddesi (t) fıkrası “Mücavir alanlara belediye hizmetlerinin götürülmesine karar vermek” talep olması halinde boşa çıkan su kuyularının değerlendirilmesine, ücretinin kuyu başı olarak peşin ödeme olursa 20.000,00 TL, diğer şekilde 25.000,00 TL belirlenmesine, bu konuda 10 yıla kadar protokol yapma yetkisinin Belediye Başkanına verilmesine oy çokluğu ile karar verild. Meclis üyesi (CHP’li üye) Nilüfer Soyupak red oyu kullandı” ifadeleri yer alıyor.




Bu haber 13771 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI