thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Geyikli Zeytinyağı Coğrafi İşaret Onayı Aldı..

Tarih: 31-03-2021 11:28:30 Güncelleme: 31-03-2021 11:36:30 + -


Bölgesine özgü olan Geyikli Zeytinyağı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından resmi coğrafi işaret onayını aldı.


Geyikli Zeytinyağı Coğrafi İşaret Onayı Aldı..

Bölgesine özgü olan Geyikli Zeytinyağı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından resmi coğrafi işaret onayını aldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Şeker “Geyikli Zeytinyağının hem duyusal hem de kimyasal açıdan birçok parametreyi barındırdığı için üstün özelliklere sahip bir yağ olduğunu ve dünyanın en kaliteli zeytinyağları kategorisinde bulunduğunu” söyledi.

 

Çanakkale Onsekiz Mart Ünive rsitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Şeker ile Geyikli Zeytinyağının coğrafi işaret almasının önemini şöyle açıkladı; "Coğrafi işaret; üretilen ürünün kaynağını ve özelliklerini tanımlayan, ürünün kalitesini belgeleyen bir göstergedir. Çanakkale deyince bizim aklımıza tarımsal ürünlerde yüksek kalite geliyor. Çanakkale domatesi, Ezine peyniri, birçok üründe kalite avantajı bulunduğunu görüyoruz. Bu kaliteyi tescil etmenin yolu da coğrafi işaretten geçiyor. Coğrafi sınırı belirtiyorsunuz ve o sınır içerisindeki ürünün örneğin zeytinyağının daha yüksek kaliteye sahip olduğunu ispat etmiş oluyorsunuz. Özellikleri açısından Geyikli Zeytinyağı da diğer zeytinyağlarından olumlu yönde farklıklar içeriyor. Bahçe Bitkileri Bölümü olarak bölümümüzde yapmış olduğumuz yüksek lisans çalışmaları, araştırma projeleri ile Çanakkale’de Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması, Yenice Kapya Biberi, Bozcaada Çavuş Üzümü ve Geyikli Zeytinyağı gibi ürünlerin diğer ürünlerden ayrılan özellikleri olduğunu ispatladık ve bu ürünlerin coğrafi işaret almasına öncülük ettik" dedi.

 

GEYİKLİ ZEYTİN YAĞININ FARKLILIKLARI

Prof. Dr. Murat Şeker coğrafi işaret onayı alan Geyikli Zeytin Yağının farklılığını ise şu sözlerle açıkladı; "Geyikli Beldesi’nin coğrafi sınırı Akdeniz iklimiyle Karadeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi özelliği gösterir ve Kuzey Ege Denizine açık olduğundan, yıl boyu değişik şiddetlerde ve yönlerde rüzgâr alır. Ayrıca açık denizden gelen yüksek oranda oksijen ve iyot içeren havanın etkisiyle bölgede yetişen zeytinler, yavaş ve geç olgunlaşır. Zeytinlerin yavaş olgunlaşması, aroma bileşenlerinin daha zengin ve yoğun bir şekilde sentezlenmesini sağlıyor. Daha farklı bir vitamin ve sterol kompozisyonu olduğunu ispatladığımız Geyikli Zeytinyağı E vitamini açısından daha farklı bir bileşen içeriyor. Bunlar insan sağlığı açısından çok önemli bileşenler. Özellikle Kuzey Ege denizinden gelen iyotlu hava ile birlikte Ayvalık çeşidinin karakteristik duyusal özelliklerinin yanında yöreye özgü düşük ve orta şiddette genellikle sonradan hissedilen acılık ile birlikte hasat olgunluğuna göre değişen orta şiddette yakıcılık hissedilmektedir. Bu bağlamda Geyikli ’de üretilen zeytinyağı Ayvalık’ta, Ayvacık’ta üretilen zeytinyağından farklı niteliklere sahip bir zeytinyağı."

 

COĞRAFİ İŞARET ONAY SÜRECİ

Prof. Dr. Murat Şeker coğrafi işaret onayı ile ilgili süreci ise; "Bir ürünün coğrafi işaret alması için çok uzun ve detaylı bir çalışma gerekiyor. Daha önce de belirttiğim gibi ürünün diğer ürünlerden farklı olduğunu ispatlayacak çalışmalar yapmalısınız. Bölüm olarak. S.S. Geyikli Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile güçlü diyaloglarımız var. Çalışmalarımız için bizlere bahçelerini, zeytinyağı fabrikalarını açarak birçok çalışma için ortam oluşturdular. Yaklaşık üç yıl devam eden çalışmalar yürüttük. Bu çalışmaların sonuçlarının belgelerinden oluşan bir dosya ile 20.02.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunduk ki tescili alma süresi de yaklaşık bir yıl sürüyor. Bu sürecin tamamlanmasının ardından Geyikli Zeytinyağı Coğrafi İşaret Tescili almış olduk" ifade etti.

 

"ÜRETİCİLER ÇOK CİDDİ EKONOMİK FAYDA SAĞLAYACAKLAR"

Geyikli Zeytinyağının coğrafi işaret onayı almasının üreticilere ekonomik faydasının dokunacağına dikkat çeken Prof. Dr. Murat Şeker; "Coğrafi işarete sahip olan ürün bir marka değeri kazanıyor. Bunun ticari açıdan çok yönlü etkileri oluyor. Ürüne pazarlama gücü katıyor ve ürünün gerçek üreticilerini koruyarak kırsal kalkınmaya aracılık edip ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Geleneksel bilgi ve kültürel değerlerimizin korunması açısından da büyük öneme sahip olan coğrafi işaretler, üreticiye de pazarlama konusunda büyük avantajlar sağlıyor. Çünkü coğrafi işaret amblemi olan ürünler çok ciddi bir denetim sürecinden geçiyor ve çok güvenilir bir ürün olduğu tescilleniyor. Belli ölçüde zeytinyağında sahteciliği de engelliyor. Ülkemizde ne yazık ki zeytinyağında sahtecilik de var. Bunun da önüne geçmiş oluyor. Geyiklide her üretici coğrafi işaret amblemini kullanamıyor. Bu sisteme dâhil olan, bu sistemin denetimini kabul eden kişiler bundan faydalanabiliyor. Geyikli dışındaki üreticiler de bundan faydalanmazlar çünkü coğrafi bir sınır söz konusu. Coğrafi işaret özellikle Avrupa Birliğinde çok önemseniyor. İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkelerde son derece katı kurallara tabi olan, üreticilere çok ciddi maddi kazanç temin eden bir faktör. Geyikli Zeytinyağının Avrupa Birliği açısından da bir tescil süreci geçirmesini öneriyoruz. Çünkü gerçekten üstün özelliklere sahip bir yağ.  Uluslararası anlamda da bir kalite belgesi sahibi olacak. Kaliteli zeytinyağları çok çok değerli ürünlerdir. Çok yüksek fiyatlarla ve çok özel koşullarda pazarlanan ürünlerdir. Biz Geyikli Zeytinyağının dünyanın en kaliteli zeytinyağları kategorisinde bulunduğuna inanıyoruz. Çünkü hem duyusal hem de kimyasal açıdan birçok parametreyi barındırıyor. Dolaysıyla katma değeri çok yüksek bir ürün var karşımızda. Bunun doğru bir şekilde pazarlanması açısından coğrafi işaret pozitif etki sağlayacaktır. Öte yandan tüketicilerin coğrafi işaret amblemi olan ürünleri daha çok tercih etmesi bu ürünlerin satış değerini yükseltecektir" dedi.

 




Bu haber 2955 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI