thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"GESTAŞ'ta Bilinmesi İstenmeyen İşler Mi Dönüyor?"

Tarih: 25-04-2019 07:20:06 Güncelleme: 25-04-2019 07:21:06 + -


Çanakkale Valisi Orhan Tavlı'nın GESTAŞ Yönetimine CHP'li İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren yerine AK Partili iki isim ataması sonrasında CHP İl Başkanı basın açıklaması düzenledi. Güneşhan açıklamasında "Halkın oyları ile seçilmiş bir Başkanı GESTAŞ Yönetimine alınmaması akıllarımıza; GESTAŞ'ta bilinmesi istenmeyen işler mi dönüyor sorusunu getiriyor" dedi.



31 Mart Yerel Seçimlerinde Çanakkale'de birinci parti olan CHP ile Çanakkale Valisi Orhan Tavlı'nın yaptığı son atama ile ipler gerildi. 22 Nisan 2019 günü GESTAŞ Yönetim Kurulu Seçimli kongresi gerçekleşirken; Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, halkın oyları ile birinci partiden CHP'li İl Genel Meclis başkanı Sadık Göğüsgeren'i GESTAŞ Yönetim kuruluna almadı! İl Genel Meclis Başkanı CHP'li Göğüsgeren yerine, GESTAŞ'ın kuruluşundan bugüne kadar geçerli teamül uygulamasının yerle bir edildiğini belirten CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; "GESTAŞ'ın kuruluşundan bu yana İl Genel Meclis başkanı GESTAŞ Yönetiminde görev almıştır. Hatta seçimler öncesinde de GESTAŞ'ta İl Genel Meclis Başkanı AK Partili bir isimdir. Tüm teamülleri yıkan Çanakkale Valisi, yetki sahibi olmasına rağmen yaptığı atama ile Halkın iradesine açıkça karşı çıkmış, halkın iradesini görmezden gelmiştir" dedi.

 

"VALİ HALKIN SEÇİMİNE SAYGI DUYMAK ZORUNDADIR"

CHP  İl Başkanı İsmet Güneşhan düzenlediği basın toplantısı ile yaptığı açıklamada; "Dün TBMM’nin açılışının 99. Yılını hep beraber kutladık TBMM halkın idaresinin temsil edildiği bir meclistir. Milli irade saraydan alınıp halka verilmiştir. Sonucunda demokrat bir parlamenter sistem olan Cumhuriyet ile taçlandırılmıştır. İl Özel İdaresi il çapında özellikle kırsal alanlarda ilin kaynaklarının kullanıldığı önemli bir yerel yönetimdir. Bu yerel yönetim de halkın oylarıyla seçilen İl Genel Meclisi tarafından yönetilir. Son yapılan seçimlerde Çanakkale halkı tüm ilçe ve köyler dahil önümüzdeki 5 yılda İl Özel İdaresini yönetme görevini 34 Meclis üyesinden 18'ni CHP'li üyelere vererek meclis çoğunluğunu Cumhuriyet Halk Partisine vermiştir. Başta sayın Vali olmak üzere herkes halkın seçimlerde gösterdiği demokratik tercihine saygı duymak zorundadır" dedi.

 

"YETKİSİ OLMASI; SINIRSIZ KEYFİ VE ADALETSİZ KULLANABİLECEĞİ ANLAMINA GELMEZ"

İl Başkanı Güneşhan, açıklamasında Çanakkale Valisi olan kişilerin GESTAŞ Yönetimine İl Genel Meclis üyelerinden iki isim atama yetkisi olduğunu ifade ederek; "22 Nisan 2019 Pazartesi günü  GESTAŞ Deniz Ulaşımı seçimle Genel Kurulu yapılmıştır. GESTAŞ %99,87 hisse oranıyla İl Özel İdaresine aittir. Sayın Vali’nin GESTAŞ Yönetim Kurulunda yer alacak 2 üye atama yetkisi bulunmaktadır. Sayın Vali’nin kanunen atama yetkisinin bulunması bu yetkinin sınırsız keyfi adaletsiz öznel ve siyasi tercihler gözetilerek kullanılabileceği anlamına gelmez. Önemli olan Türkiye Cumhuriyeti Devletine ait kamu gücü ve yetkilerinin öznel değil halkın demokratik iradesi gözetilerek adil eşit objektif ve toplum yararına göre kullanılmasıdır" dedi.

 

"HİÇ BİR CHP'Lİ ÜYEYE YER VERMEMİŞTİR.. BİR AÇIKLAMA BEKLENMEKTEDİR"

CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan açıklamalarının devamında 31 Mart seçimlerinde birinci çıkan CHP'li hiçbir isme yer vermeksizin AK Partili iki isme GESTAŞ Yönetimine ataması ile ilgili olarak Çanakkale Valisi Orhan Tavlı'ya kamuoyuna açıklama yapmasını istedi. Güneşhan; "GESTAŞ’ın kuruluşundan beridir Çanakkale Valisinin atadığı 2 üye halkın ve İl Genel Meclis üyelerinin seçtiği İl Genel Meclis Başkanı ve Mecliste çoğunluğu bulunan partiye mensup bir İl Genel Meclis üyesinden ibaret olmuştur. Son yapılan GESTAŞ Genel Kurulunun da Sayın Valinin önerdiği yönetim kurulu listesinde bu silsile ve teamül bozulmuş Cumhuriyet Halk Partili İl Genel Meclis Başkanı yer almadığı gibi bir başka CHP’Lİ İl Genel Meclis üyelerine de yer verilmemiştir. Bu kabul edilebilir ve anlaşılabilir bir durum değildir. Sayın Valinin böyle bir yönetim kurulu listesini hazırlaması gerekçesini Çanakkale kamuoyu sabırsızlıkla beklemekte, bu konuda herkesi tatmin edecek bir açıklama Sayın Vali den beklenmektedir" ifadelerini kullandı.

"GESTAŞ GEÇTİĞİMİZ DÖNEMİ 9 MİLYON LİRA ZARARLA KAPATTI"

Gemi kazalarının yanı sıra borçları ile gündemden düşmeyen GESTAŞ'ın 2018 yılında 9 milyon lira zarar ettiğini açıklayan İl Başkanı Güneşhan; "Yapılan Genel Kurulda da belirtildiği üzere GESTAŞ geçtiğimiz dönemi 9 milyon TL zarar ile kapatmıştır. Ayrıca GESTAŞ usulsüzlük ideaları gemi arıza ve kazaları ulaşım güvenliğini sağlayamaması gibi idealarla kamuoyunun gündemine defalarca gelmiştir. Hepimizin çok iyi bildiği kötü yönetim idealarıyla gündeme gelen Çanakkale halkının parasıyla kurulmuş GESTAŞ asli görevlerinden başka işlere sponsor olarak zarar ettirilmiştir" dedi.

 

"SAYIŞTAY RAPORLARINDA NASIL ZARAR ETTİRİLDİĞİ AÇIKÇA YAZIYOR"

CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; GESTAŞ'ın yönetim kaynaklı zararlarının Sayıştay Müfettişlerince defalarca kez tespit edildiğine dikkat çekerek; "Sayıştay’ın 2015-2016 denetim raporlarında açıkça belirtildiği gibi şirketin ana sözleşmesinin ve ana faaliyet konusunun dışında işler yaptığı bu işlere yapılan harcamalara ana faaliyet amaçlarını gerçekleştirmesine engel olacak boyutta olduğu tespit edilmiştir. Raporlarda şirket personelinin şirket dışında diğer kuruluşlarda görevlendirildiği faaliyet  alanı dışında araç tahsis edildiği şirket faaliyeti dışında yapılan seyahatlerinin masrafları ödendiği tespit edilmiştir" dedi.

 

"GESTAŞ'TA BİLİNMESİ İSTENMEYEN İŞLER Mİ DÖNÜYOR?"    

Çanakkale'deki her bir vatandaşın parasıyla GESTAŞ'ın halka hizmet verdiğini söyleyen İl Başkanı Güneşhan; "Çanakkale'de yaşayan 7'den 70'e her bir vatandaşın hakkının olduğu GESTAŞ'ın yüzde 99,87'si İl Özel İdaresine aittir. Yıllardır İl Genel Meclis başkanının GESTAŞ Yönetimlerinde yer alırken; birden bire Meclis Başkanı'nın yönetime alınmaması farklı düşüncelere sebep olmuştur. Çanakkale Valisi neden böyle bir yönetim istediğini ayrıntılı bir şekilde, herkesin içine sindirebileceği şekilde açıklama yapmaktadır. CHP'li bir Meclis Başkanı'nın bu yönetim kurulunda olmamasının sebebi nedir? Neden bir CHP'linin bu yönetimde olması istenmemiştir? Acaba CHP'nin bilinmesini istemediği bir şeyler mi vardır? Çoğunluğu kaybedeceğini mi düşünmüştür? GESTAŞ'ta bilinmesi istenmeyen işler mi dönüyor? Bizler Çanakkale Valisinden halkın valisi olmasını, belirli bir siyasi partinin valisi olmamasını istiyoruz. Eğer Sayın Valiye bir baskı varsa; birileri böyle olacak diyorsa bunu da bilelim.. Biz Valimizin her zaman yanında oluruz. Bunların tüm gerekçelerini Sayın Vali açıklamak sorundadır" dedi.

 

"GESTAŞ'IN YÖNETİM ZAAFİYETİ AYYUKA ÇIKMIŞKEN.."

CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan sözlerine şöyle son verdi; "Türk Lirası ile para kazanıp döviz ile gemi kiralama gibi giderler yapılarak şirket zarar ettirilmiştir. Sosyal faaliyet adı altında yapılan faaliyetlerle asli görevlerini yerine getirilemez hale gelmiştir. 2017 yılına ait Sayıştay denetleme raporu ise 2018 yılının Eylül ayında yayınlanması gereken hala yayınlanmamıştır, kamuoyuna duyurulmamıştır.  Dolayısıyla yönetim zafiyeti ayyuka çıkmış olan GESTAŞ da yeni kadrolar büyük önem arz etmekteyken Sayın Valilinin Çanakkale halkının çoğunluk demokratik tercihlerini gözetmeksizin atama yetkisini kullanması açıklanmaya muhtaçtır."

"MECLİSTE GESTAŞ HESAPLARI İNCELEME KOMİSYONU KURACAĞIZ"

Soru cevap bölümünde GESTAŞ'ın zararları ile ilgili soruya cevap veren CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; "Halkımız GESTAŞ'ın yönetim zafiyeti ve zarar ettirilmesi sonrasında bu yönetimin değişmesi konusunda irade ortaya koymuştur. Fakat yapılan son atamalarla GESTAŞ'ın hesap vermesi engellenmek istenmektedir. GESTAŞ'ın personelinin başka işlerde kullanıldığı, Araç kiralamalarının sayısının fazla olduğu, zarar sebepleri araştırılması için ilk Genel Meclis toplantısında GESTAŞ'ın son 5 yıllın hesapları için İnceleme Komisyonu kurulmasını önereceğiz. Bu komisyonda AKP'den ve MHP'den de üye olmasını teklif edeceğiz. Ne olup bittiğini bu komisyon bir araştırsın. Eğer bu incelemelerden korktukları bir şey yoksa bu öneriye destek vermeleri gerekir. Ama bir şirket her yıl zarar edemez. Eğer her yıl zarar ediyor ise; o yönetimlerde de görev almamaları gerekir" dedi.

 

"İHBARLAR GELİYOR; BANKAMATİK MEMURLARI.."

CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, İl Özel İdaresi ile ilgili olarak CHP'ye çok sayıda ihbarlar geldiğini açıklayarak; "İl Özel İdaresi ile ilgili gelen ihbarlarda çok sayıda personel olduğu iddia ediliyor. Buranın kaç çalışanı var? Nerede çalışıyor bu personeller? Hiçbir itirazımız yok, hepsi doğru işlerde çalışıyorlar da olabilir? Ne kadar maaş alıyorlar bunların hepsine bakacağız. Bilgilenmek amacıyla buradan bir rapor isteyeceğiz. Yine İl Özel İdare'den kiralanan araçlar var. Bu araçlar nerede, kimler tarafından kullanılıyor? Kimlere tahsis edilmiş? Bunlarla da ilgili çalışma yapacağız. GESTAŞ'ta verilemeyecek hiçbir hesap yoksa inceleme komisyonu da kurulur hesap kitaplar İl Genel Meclis üyelerine açılır. Bizlerde önümüzdeki süreçte GESTAŞ ile ilgili kamuoyuna sağlıklı bilgi verebiliriz"

 

"KÖTÜ YÖNETİLDİĞİNİ SADECE BİZ DEĞİL İŞADAMLARI DA SÖYLÜYOR"

GESTAŞ'ın hem yönetim zafiyeti hem de kaynaklarının siyasi çalışmalarda kullanılması nedeniyle zarara uğramasını sadece CHP'nin değil İşadamlarınca da gündeme sıklıkla getirildiğini hatırlatan Güneşhan; "Bunu sadece biz CHP'liler dillendirmiyoruz. Burada açıkça bir zafiyet var ve bunu ilçelerde iş yapan ÇTSO çatısı altında bulunan işadamları da defalarca kez dile getirdi. Çanakkale halkı bunu çok iyi biliyor. Sayıştay denetçileri bile bunu defalarca kez ortaya koymuş. Ne yapmak lazım? Yeni bir yönetim oluşturmak. Bu yönetimde de CHP'li üyelerin komisyonlarda olması gerekmektedir. AK Partinin seçim çalışmalarına destek olunduğunu da çok iyi biliyoruz" dedi.

 

"BİZ HERKESLE BERABER ÇALIŞMAK İSTİYORUZ, İYİ NİYETİMİZİ KORUYORUZ"

CHP'li İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren ise şu açıklamalarda bulundu; "Biz göreve geldiğimizde Vali bey ve diğer meclis üyeleri ile beraber çalışmak istiyoruz demiştik. Tüm olan bitenlere rağmen iyi niyetimizi koruyoruz. Bu konuda yine Vali bey ile iyi niyetli görüşmelerimiz devam edecek. Çünkü bizler iyi ve beraber çalışamazsak başta Çanakkale halkı özellikle kırsalda yaşayan hemşerilerimiz ciddi zarar göreceklerdir. İnsanların hizmetlerden faydalanamaması düşünülemez, hizmetlerin aksatılması kabul edilemez" dedi.

 

"BAYRAMİÇ'İN ÇAN'IN KÖYLERİNDE BİLE GESTAŞ KONUŞLUYOR"

İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, GESTAŞ ile ilgili olarak ise şunları söyledi; "Ancak GESTAŞ konusu İl Genel Meclisi haricinde Çanakkale Kamuoyunun yakından takip ettiği bir konudur. Bayramiç'in, Çan'ın köylerinde bile GESTAŞ konuşuluyor. Yönetimde eğer yer alabilseydik belki de birçok söylentinin de önüne geçebilecektik. Biraz daha bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Bu konuda Vali beyin yetkileri olduğu söyleniyor. Bunların hepsini araştıracağız. Kamuoyunun karşısına daha fazla bilgi edinerek çıkmak istiyoruz" dedi.




Bu haber 7695 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI