thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Yağma Boyut Değiştirdi
Tarih: 30-05-2022 07:14:12 Güncelleme: 30-05-2022 07:42:12 + -


Eko-Turizm yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile taban sınır 5 dönümden 15 dönüme çıkarıldı. Tarım alanları büyük, Organize ve Vahşi Turizme açılacak!


Yağma Boyut Değiştirdi

Son yıllarda özellikle Kazdağları eteklerinde, Ayvacık ve Bayramiç kırsallarında yoğun bir şekilde Eko-Turizm adı altında imarlaşma başlamıştı. İl Genel Meclisinden peşpeşe geçen Eko-Turizm imar değişiklikleri tarım alanlarını imara açarken bir avuç insan bu planları mahkemeye taşıyordu. Şimdi ise Eko-Turizm adı altında yapılan İmar Yağması boyut değiştiriyor! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1/100000’lik plan hükümlerinde yaptığı değişiklikle Tarım alanlarının yağmasını daha büyük boyutlara ulaştıracak!

 

2014-2015 yıllarında yürürlüğe giren 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında yürürlüğe giren ve Assos sahillerinde eko turizm alanı adı altında yapılaşmanın önü açılmıştı. Kararın sonuçları 5 yıl sonra kendini yavaş yavaş göstermeye başladı. Yapılar mantar gibi büyürken, yöre insanını endişe kapladı. Bölgede bu yönde imar izni almış yüzlerce dönüm tarla ve binlerce yapılaşma hakkı kazanmış arazi bulunuyor. Planlardan bihaber olan yerel halk arazilerin yok pahasına satarken, izinlerin büyük kentlerden gelen büyük rant çevrelerince alınmış olması da dikkat çekici bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor.

 

EKO-TURİZM PLAN HÜKÜMLERİ DEĞİŞTİ!

Tüm tarım alanlarının yağmalanmasına yol açan ve 1/100 binlik çevre düzeni planı hükümlerinin bir maddesine göre il genel meclisi oluruyla 2016-2021 yılları arasında yüzlerce tarım alanını yapılaştıran ilgili hükümler tekrar gündeme getiriliyor. 2015 yıllı onaylı 1/100 bin planın hükümlerine göre yapılaşma oluru alan 10’larca tarım alanının yok olmasına karşı duran sivil gönüllülerin yaptığı itirazlar ve açtığı davalar sonucu durdurulan plan hükümleri, Çevre Şehircilik bakanlığı tarafından tekrar düzenlenip daha büyük yağma operasyonlarına olanak sağlar hale dönüştürüldü.

9 ÇEVRE GÖNÜLLÜ YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKARTTI!

2014-2016 yıllarında bakanlıkça hazırlanan 1/100000’lik Balıkesir-Çanakkale Çevre Düzeni planında Eko-Turizm alanlarına ait hükümlerin çevreye zararı, doğanın katledilmesi en önemlisi ise tarım alanlarının yapılaşmaya açacağı gerekçesi ile kendilerine Assos Dostları adını veren çevre gönüllüleri ilgili planı itiraz ederek dava açtı.

 

2021 yılı ortalarında Assos Dostlarının açtığı itiraz davası karar bağlandı ve Çevre Gönüllülerinin haklı olduğuna hükmeden mahkeme; 1/100000’lik plan içerisindeki Eko-Turizm Alanları ile ilgili hükümler için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

 

KÖYLÜDEN ARAZİLERİ UCUZA KAPATANLAR ZENGİN OLDU!

2021 yılında Assos dostları ve çevre gönüllülerinin verdiği hukuk mücadelesine rağmen; yüzlerce Eko-Turizm Planıyla ve İl Genel Meclisinden geçen değişikliklerle binlerce dönüm arazi el değiştirdi. Köylülerin elinden ucuza kapatılan araziler; Pandemi Salgını sürecinde arazileri satın alan büyük emlak ofislerine adeta servet kazandırdı.

 

Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkana kadar bölgede sakinlerinden ucuza tarla vasfındaki arazileri satın alan şirketler; Çanakkale İl Genel Meclisinden peş peşe geçirdikleri Eko-Turizm planları ile arazilerinin değerlerini artırarak; tarım alanlarında lüks villa yaparak sattılar.

BAKANLIK PLANI TEKRAR DÜZENLEDİ!

2021 yılında mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı sonrasında bölgede Eko-Turizm adı altında yapılan plan tadilatları azalırken; daha önceden verilen Eko-Turizm imar değişiklikleri de mahkemeye verilerek tarım alanlarının imara açılması engellenebiliyordu. Mahkemenin verdiği karar sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1/100000’lik Çevre Düzeni Planında Eko-Turizm alanları ile ilgili hükümlerde alelacele değişikliğe gitti! “Eko-turizm Alanları” plan hükmüne yönelik düzenlemeleri içeren “Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” (Plan Hükümleri, Plan Değişikliği Gerekçe Raporu)  1. No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 102. maddesi uyarınca 06.05.2022 tarihinde onaylandı.

 

5 BİN METREKARE’DEN 15 BİN METREKAREYE ÇIKTI!

6 Mayıs 2022 tarihinde yayınlanan yeni düzenlemeyle daha önceden tarım alanlarına Eko-Turizm ruhsatı verilmesi için aranan şartların büyük çoğunluğu ortadan kalktı. En büyük değişiklik ise imara açılacak tarım alanlarının büyüklüğünde yapılan değişim oldu!

 

YAĞMA BÜYÜK ÖLÇEKLİ HALE GETİRİLİYOR!

Yeni hükümlere göre; alt sınır olan tarım arazilerinin alanı 5000 metrekareden 15 000 metrekareye çıkartılıyor. Son değişiklik ile bölgede sadece İstanbullu birkaç emlak şirketinin Eko-Turizm ruhsatı alıp villa yaptığı tarım alanları; son karar ile büyük sermayelere sahip Turizm Şirketlerine kapı aralıyor.

 

EKO-TURİZM RANTINA KAMU ORTAK EDİLİYOR!

Bakanlık tarafından yapılan ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca onaylanan değişikliklerle; ayrıca kırsal alanda yapılacak betonlaşmaya kamu da ortak ediliyor. Öyle ki; yeni yapılan düzenlemede talep edilen Eko-turizm alanının yüzde 45’inin ‘Umumi ve kamusal hizmet alanlarına terki’ isteniyor. Böylece Kazdağları’nın özellikle Ayvacık’ın tarım arazilerindeki arsa ve imar rantına, kamu da ortak edilmiş oluyor. Kamu isterse kendisine terk edilen bu alanları tekrar kiralama, satmak gibi işler için kullanabilecek!

 

TURİZM YAĞMASI, BÜYÜK BOYUTLARDA VE ORGANİZE ŞEKLE DÖNÜŞECEK...

Bakanlığın yaptığı bir başka önemli değişiklik ise; “Fiziki planda çizili ve alansal gösterimi olmayan turizm alanlarının, plan hükümleriyle imara açılıp yapılaşması olamaz” yönündeki yargı kararını yok saymak olmuş! Yapılan yeni düzenlemeyle “plan hükümleri ve yazılı maddeleriyle” tarım alanlarına turizm tesisleri planlama-yapılaşma hakları verilmiş. Eski hükümlerde var olan, ancak il özel idaresince ve il genel meclisince dikkate alınmayan “Bilimsel Rapor talebi” yeni düzenlemeyle ortadan kaldırılmış. İlgi kurum görüşleri talepleri hükümlerde aynen korunurken, “kültür turizm bakanlığı” görüşü talebi ön koşul olarak ilave edilmiş. Ayrıca, ilgili plan ve yapılaşma taleplerinin “konut-site-yazlık” şeklinde kullanılmasının engellenmesi yönünde plan-proje-yapım ve uygulama/kullanım süreçlerinde yeni yaptırımlar oluşturulması hedeflenmiş. Böylece “Turizm öncelikli yağmanın” tarım alanlarını yok etmesinin önü açılmış.

 

SİYASETÇİLER, AKADEMİSYENLER, ÇEVRE ÖRGÜTLERİ, DUYARLI OLMALI!

Kazdağları bölgesinde, Ayvacık’ta binlerce tarım arazisi Eko-Turizm adı altında imar rantına kurban edilirken; sesi çıkmayan siyasetçiler, bürokratlar, akademisyenler, STK’lar, çevre örgütleri yine sessizliğini korumaya devam ediyorlar. 6 Mayıs 2022 tarihinde yayınlanan ve 30 gün askıda bekleyen yeni düzenlemeye itiraz için bugüne kadar hiçbir STK, siyasetçi, bürokrat, akademisyen ve çevre örgütlerinden itiraz olmadı. 6 Haziran 2022 tarihine kadar da itiraz eden olmazsa; 5 bin metrekare taban ölçüsü olan Eko-Turizm adı altında yapılan imar rantı ve yapması bundan sonra büyük sermaye gruplarının Turizm adı altında yapılaşmasına müsaade edilmiş olacak.

 




Bu haber 7004 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI