thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Devleti Göreve Çağırıyoruz!

Tarih: 13-11-2017 06:30:51 Güncelleme: 13-11-2017 06:45:51 + -


Fotoğraflar denetimlerin yetersizliğinin bir göstergesi. Çevreyi kirleten Termik Santralleri kim denetleyecek? Bu manzaralara kim dur diyecek?


Devleti Göreve Çağırıyoruz!

Bir termik Santral daha üretime başladı. İlk Sözleri “Çevreyi Kirletmeyen termik santral” oldu. Fakat daha öncekilerde aynı şeyi sözleşmişti. Şimdi Çanakkale’de kül ve asit yağmurları, denizlerdeki ve havadaki kirlilik, kuruyan ağaçlar Çanakkale’nin sıradan manzaraları haline geldi. Çevre Bakanlığı ise Çanakkale’deki hava kirliliğinin termik santrallerden kaynaklandığını resmen açıkladı. Birde bunlara Lâpseki’de üretime başlayacak olan siyanürlü altın işletmeleri eklenecek… Çanakkaleliler endişeli….

BİR CANAVAR DAHA ÜRETİME BAŞLADI!

 

Karabiga yarımadasında yapımı devam eden 11 termik santral arasında olan ve daha önce ÇED Olumlu kararının iptalini gizleyerek elektrik üretim lisansını sürmesini sağladığı için Cengin Hodinge 800 Bin TL ceza kesilen Termik Santralin ilk ünitesi 7 Kasım 2017 tarihi itibariyle çalıştırılarak elektrik üretimine başlandı. Yapımı süresince birçok kez çevrecilerle karşı karşıya gelen, çevrecilerin açtığı davalarla boğuşan Alarko-Cengiz Holdinge ait Cenal Termik Santrali, yerel ve bölge idare mahkemelerince verilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen ÇED Dosyaları onaylanmıştı.

TARİHİ PRİAPOS ANTİK KENTİ ÜZERİNE KURULDU

 

Karabiga Temiz Doğa Derneği’nin açtığı davalara rağmen bugün elektrik üretimine başlayan Cenal Termik Santrali sadece çevreyi kirlettiği için değil tarihi antik bir kent olan Priapos’un kalıntıları üzerine kurulduğu içinde tepki çekiyordu. SİT Alanı olması gereken alana kurulan Cenal Termik Santrali, Karabiga halkının yanı sıra çevrecilerden de büyük tepki çekiyor.

 

ÇED İPTAL KARARINI GİZLEYİNCE 800 BİN TL CEZA ALMIŞTI

 

Alarko Holding, iştiraki Cenal Elektrik Üretim'in ortaklığıyla kurulan Cenal Termik Santrali için Cengiz Holdinge kısa süre önce Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK)’ndan ÇED olumlu kararının İptalini gizlediği ve elektrik üretim lisansının sürmesini sağladığı gerekçesiyle 800 Bin TL ceza kesilmişti. Cengiz Holdingin EPDK’dan aldığı para cezası, Cenal Termik Santralının proje aşamasından bugüne geçirdiği değişimlere karşın tek bir elektrik üretim lisansı üzerinden devam etmesine dayanıyor. Santralın Çevre ve Şehircilik Bakanlığından aldığı ilk ÇED Olumlu kararı iptal edilmiş, daha sonra santral projesi dört parçaya bölünmüş ve her bir parça için ayrı ÇED süreçleri işletilmişti.

KAP’A BİLDİRDİLER.. ÜRETİME BAŞLADI!

 

Alarko Holding, iştiraki Cenal Elektrik Üretim'in Çanakkale'nin Karabiga ilçesinde tesis ettiği kömüre dayalı elektrik enerjisi santralinin bugün elektrik enerjisi üretim ve satışına başlayacağını duyurdu. Şirket tarafından KAP'a yapılan açıklamada, 1320 MWe kurulu gücündeki santralin 660 MWe kurulu gücündeki 1 numaralı ünitesinin yapım çalışmalarının tamamlandığı, 7 Kasım'da işletmeye alınarak elektrik enerjisi üretimi ve satışına başlanacağı ifade edildi.

 

ÇEVRE BAKANLIĞI İTİRAF ETTİ; “ÇANAKKALE’NİN HAVASINI TERMİK SANTRALLER KİRLETİYOR”

 

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, bir termik santralın ÇED toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı rapor ve fotoğraflarla yapılacak Termik Santralin zararını gözler önüne sermişti.. Bülent Öz’ün açıkladığı bakanlık raporlarında ise çok çarpıcı bir ifade yer alıyor. Bakanlıkça hazırlatılan raporlarda Çanakkale’nin havasını Çan ve Biga’da Kurulu bulunan ve faaliyette olan Termik Santrallerin bozduğu tespit edilmiş! 2014 yılı verileriyle 2016 yılında yayımlanan raporda, Çanakkale Çevre Sorunlarının Birinci Öncelik sırası Hava Kirliliği ve Hava Kirliliğine neden olan kaynakların önem sırasına göre Birinci neden Termik Santraller olduğunu Bakanlığın kendi ilan etmişti.

BÜLENT TURAN’IN MEMLEKETİNDE SİYANÜRLÜ ALTIN

 

Bülent Turan çevre konularına en sesiz kalan politikacılardan bir tanesi. Hatta memleketi olan Lâpseki’de çevre konusunda endişesi olan halk usta politikacıdan çok şey bekliyor.  Ama Lâpseki’nin Şahinli köyünde üretime başlayacak olan altın madeni siyanürlü ayrıştırma yapacak.  Bu Lâpseki’de meyvecilik, orman varlığı, tarım ve hayvanlık adına büyük risk. Lâpsekililer Bülent Turan’ın siyasi gücünü bu yönde kullanmasını bekliyor.




Bu haber 15029 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI