thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Ceylan:“Teşvik Yatırıma Verilir, Doğa Katliamına Değil!”

Tarih: 01-08-2019 07:25:24 + -


CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Kaz Dağlarında altın arayan Kanada firması Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madenciliğe, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen 865 milyon, 248 bin liralık yatırım teşvik belgesini ağır bir dille eleştirerek, teşvik belgesinin ardında Saray’ın olduğunu ifade etti.


Ceylan:“Teşvik Yatırıma Verilir, Doğa Katliamına Değil!”

Özgür Ceylan’ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kanadalı firmanın yerli ortağının Teşvik Uygulama Bölgelerine göre 2. Bölgede olan Çanakkale’de bulunmasına karşın, daha fazla muafiyeti bulunan 5. Bölgeye tanınan muafiyeti, bilinen adıyla “Süper Teşvik” verme yetkisinin sadece Cumhurbaşkanı’nda olduğunu söyledi.  Özgür Ceylan, Teşvik Belgesinin yatırıma verilmesi gerektiğini belirterek, “Ağaçlar katledilip, bölgenin tek su havzası ve toprak zehirlenirken ne tür bir yatırım var ki teşvikten söz edilebilir? Saray eliyle doğanın katli teşvik edilmektedir. Bu katliamın sponsoru Saraydır, Cumhurbaşkanı’dır” diye konuştu.

 

Alamost Gold ile Saray arasındaki ilişkiyi ortaya koyan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan öte yandan eşi ile birlikte su nöbetine devam ediyor. Ceylan, “Çanakkale için, Ülkemiz için, Çocuklarımız ve geleceğimiz için bu nöbete devam edeceğim ve bu altın şirketinin saray ile olan ilişkisini takibi sürdüreceğim” diye konuştu.

"KANADA FİRMASINA TEŞVİK SARAYDAN VERİLMİŞTİR"

Özgür Ceylan, Kanada firması Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madenciliğe, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen 865 milyon, 248 bin liralık yatırım teşvik belgesini ağır bir dille eleştirerek, teşvik belgesinin arkasında Saray’ın olduğunu ileri sürdü. Özgür Ceylan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Sanayi Yatırımlarına Verilen Destekler Ve Teşvik Programları” tebliğine göre illerin gelişmişlik sırasına göre 2. Bölgede bulunan Çanakkale’de bulunan Alamos Gold – Doğu Biga Madencilik firmalarına 5. Bölge oranları ile “Süper Teşvik” verildiğini açıkladı. CHP’li Özgür Ceylan, 6745 sayılı “Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 80’inci maddesiyle, bölgelerin teşvik oranlarını değiştirme yetkisinin Cumhurbaşkanına verildiğini hatırlatarak, “Kanada firmasına bu teşviki verenin Saray olduğu ortadır. Böylesi bir teşvik neden verilmiştir?” diye konuştu. Ceylan, “Süper Teşvik Paketi” ile Kanadalılara tanınan hakları açıklarken, “Kanadalılara yerli işbirlikçileri eliyle,  7 yıl süreyle Sigorta Primi İşveren Hissesi desteği, yüzde 80 vergi indirimi, yüzde 40 yatırım katkısı, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Faiz Desteği ve KDV istisnası sağlanmaktadır. Burada kimin nasıl bir çıkarı vardır ki ardından bırakacağı yıkım ve katliam şimdiden belli olan ve altın tükendiğinde bırakıp gidecek olan sözde “yatırıma” devletin tüm imkânları peşkeş çekilmektedir?” dedi. 

 

"200 BİN AĞAÇ HANGİ TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM İÇİN KESİLDİ?"

Özgür Ceylan, yasanın “Kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda ülkemizin mevcut veya gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılama, arz güvenliğini sağlama, dışa bağımlılığını azaltma, teknolojik dönüşümü sağlama, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve katma değeri yüksek olma niteliklerine ayrı ayrı ya da birlikte sahip olan ve proje bazında Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenmesine karar verilen yatırımlar” şeklindeki gerekçeler ile Cumhurbaşkanı’na tüm teşvik oranlarını değiştirme yetkisi verdiğini belirtti. Özgür Ceylan, “200 bin ağaç Hangi İhtiyaç İçin, Hangi Arz Güvenliği İçin, Hangi Teknolojik Dönüşüm İçin, Hangi Dışa Bağımlığı Azaltmak İçin kesilmiş olabilir Biri bunu açıklamalı” diye konuştu. Özgür CeylanTeşvik Belgesinin yatırıma verilmesi gerektiğini belirterek, “Ağaçlar katledilip, bölgenin tek su havzası ve toprak zehirlenirken ne tür bir yatırım var ki teşvikten söz edilebilir? Saray eliyle doğanın katli teşvik edilmektedir. Bu katliamın sponsoru Saraydır, Cumhurbaşkanı’dır” diye konuştu.

"TÜM HARCAMALAR DEVLETTEN ORTADA YATIRIM DA YOK"

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Kanadalı Alamos Firmasının yerli ortağı Doğu Biga Madenciliğin resmi internet sitesinde (https://dogubiga.com/projelerimiz/kirazli-projesi/) yatırım maliyetinin 168 Milyon Dolar olarak bildirildiğini belirterek, “Bu maliyetin bugünkü Türk Lirası karşılığı 940 milyon lira verilen teşvik belgesi 865 milyon lira. Hani nerde yatırım?” dedi. Özgür Ceylan, Mecliste AKP ve MHP oyları ile reddedilen araştırma önergesini hatırlatarak, “Mecliste araştırma komisyonu kurulması için verdiğimiz önergenin gerekçesini açıklarken “Mülki İdare, Çanakkale'nin ve binlerce yıllık tarihî mirasıyla Kaz Dağlarının yok edilmesine çanak tuttu” demiştik, eksik söylemişiz. Saray Kaz Dağları’nı Kanadalılara resmen peşkeş çekmektedir” dedi. Özgür Ceylan, yaptığı açıklamada, “Gelinen nokta, ne ortada bir yatırım, ne devletin bir karı vardır. Daha 1. Etabında katledilen 200 bin ağaç, yok olan doğal bitki örtüsü, Çanakkale’nin tek su havzası Atikhisar’ın ve toprağının siyanüre teslim edilmesi, sayısız hayvan türünün yaşam alanlarının elinden alınması bize kalandır. Birkaç yıl sonra altın bitip firmalar ayrıldığında Saray neyi teşvik edecek merak ediyorum?” diye konuştu.

 

ÖZGÜR CEYLAN VE EŞİ SU NÖBETİNDE

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Kaz Dağları’ndaki ağaç kesiminin önüne geçmek ve Atikhisar Su Havzası korumak amacıyla başlatılan “Su Nöbeti”ni de ilk günden bu yana eşi ile birlikte desteğini sürdürüyor. Özgür Ceylan, “Çanakkale için, Ülkemiz için, Çocuklarımız ve geleceğimiz için bu nöbete devam edeceğim ve bu altın şirketinin Saray ile olan ilişkisini takip etmeye devam edeceğim” dedi.




Bu haber 3435 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI