thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“ÇED’i İptal Edin, Verilen İzinleri Geri Alın”

Tarih: 10-01-2024 08:21:14 Güncelleme: 10-01-2024 08:23:14 + -


Çanakkale Lapseki’de tarım cennetinin ortasında yapılmak istenen kurşun-çinko madenine karşı köy muhtarları dilekçeler verdiler.


“ÇED’i İptal Edin, Verilen İzinleri Geri Alın”

Çanakkale’nin sebze ve meyve üreticiliği ile ünlü Lapseki ilçesi yakınlarında, üstelik su havzalarının ortasında işletilmek istenen kurşun çinko madeninin son hali verilen ÇED Raporu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sitesinde yayınlanarak halkın görüş ve önerilerinin alınması için on günlüğüne askıya çıkarıldı. Yöre köylülerinin muhtarları Bakanlığın Çevresel Etki İzin Denetim Genel Müdürlüğüne dilekçeler göndererek madene karşı olduklarını ilettiler.

 

NUSRATİYE GÖLETİ MADEN RUHSAT ALANINDA

Marmotek Madencilik San. ve Tic. A.Ş.tarafından yapılması planlanan; Çataltepe Çinko, Kurşun, Bakır (Kompleks) Yeraltı Maden İşletmesi Kapasite Artırımı, Kırma Eleme Tesisi, Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi projesi ÇED Raporunun halkın görüşlerine açılması sonrası muhtarlar ve köylüler tarafından imzalanarak gönderilen dilekçelerde madenin neden istenmediği maddeler halinde yazıldı. Bölgede bulunan Dumanlı Dağ’ın orman örtüsünün ve yaban yaşamının çok önemli bir su havzası üzerinde yer aldığına dikkat çekilen dilekçelerde, madenin tarım ve hayvancılıkla geçinen yöre halkanım su kaynaklarını, havasını, toprağını kirletecek, halk sağlığı sorunlarına yol açacağı belirtiliyor. Madenin Çataltepe, Nusratiye, Beypınar, Doğandere, Dişbudak köylerine çok yakın olduğunun aktarıldığı dilekçede, maden işletmesinin bölgeyi yoğun bir toz kirliliğine maruz bırakacağı dile getiriliyor. On binlerce dönüm araziyi sulayan Nusratiye Göleti su havzasının tamamen maden ruhsatı alanı içerisinde kaldığının altının çizildiği dilekçede, göletin kirleneceği uyarısında da bulunuluyor.

MADENE NEDEN KARŞI OLUNDUĞU MADDELER HALİNDE YAZILDI

Dilekçede madene neden karşı olunduğuna dair sıralanan diğer maddeler şöyle;

* Derece deprem bölgesinde olması nedeniyle atık barajlarının yıkılması olasılığı nedeniyle risk teşkil etmektedir,

* Yöre halkının içme suyu kaynağı olan Bayramdere Barajı'na, derelere ve su kaynaklarına tarımda kullandığı Nusratiye, Korçeşme, Gürgendere, Ayitdere göletleriyle irili ufaklı dereler ve su kaynaklarına çok yakındır.

* Çataltepe Nusretiye köylüleri orman köylüsüdür. Gelirlerinin bir kısmını ormandan sağlamaktadırlar. Pirnal mantarı, çam mantarı, dağ çileği, kekik gibi doğal ürünleri satarak gelir elde ederler. Ayrıca bölgede yaygın bir şekilde küçükbaş mera hayvancılığı ve arıcılık yapılmaktadır. Maden sahasının genişletilmesi ve bölgedeki su kaynaklarının kirletilmesi yöre köylünün bu olanaklarını ortadan kaldıracaktır.

* Derece sit alanı olan Kale Tepe mevkiindeki Arabakonağı Kalesi ve Antik Kolonai kentine sadece 1 km mesafededir,

* İçdaş Termikleri, Karabiga Cengiz Termik Santralinden ve hatta Çan termik santrallerinden yoğun etkilenen bölgede ilave bir kirlilik yaratacaktır

* Zaten Dumanlı Dağ'daki Nurol Holding altın madeni projesi nedeniyle kirletilen bölge üzerinde yeni kirlilik yaratacaktır,

* Tarımsal üretim yapmayı imkansız hale getirecektir.

* Bölge halkının madenin etkilerinden dolayı başta maden sahası içinde kalan Nusratiye köyü olmak üzere yöre halkını göçe zorlayacaktır.

 

TÜRKİYE’NİN HOLLANDASI’NA KURŞUN!

Dilekçelerde tüm bu nedenlerden dolayı maden işletmesine ÇED olumsuz belgesi verilmesi ve verilen izin-ruhsatların geri alınması talep ediliyor. Yörenin içme ve tarımsal sulama suyunun sağladığı Bayramdere Barajı yakınlarında işletilmek istenen maden işletmesi, maden işletmesinin kurulacağı alan tarımsal üretimi ve hayvancılık faaliyetleri nedeniyle “Türkiye’nin Hollanda’sı” olarak niteleniyor. Yöredeki dokuz köy muhtarı, dört kooperatif, Çevre Derneği ve yurttaşlar madene karşı olduklarını açıkladılar. İşletilmek istenen maden işletmesi, Nurol Holding'in altın madenleri tesislerine de komşu olacak. Maden işletmesini bulunduğu bölgede Kolonai Antik Kenti Büyük İskender’in ünlü Gronikos savaşına giderken uğradığı, Selçuk Efes kadar değerli antik Parion’un suyunu sağladığı bir kenti kent.




Bu haber 1599 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER İLÇELERDEN Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI