thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çanakkaleli Sporcu "Overall Winner Women" Kupasını Kazandı!

Tarih: 22-04-2019 13:39:54 + -


Çanakkaleli Milli serbest dalıcı Birgül Erken 1903 Çanakkale Beşiktaşlılar Derneği Kulübü adına katıldığı, Bulgaristan'ın Sofya kentinde düzenlenen Sofya Freediving Cup 2019'da Dinamik Apnea kategorisinde altın madalya kazanarak tüm yarışmalardan aldığı kombine puanlarla üçüncü defa özel kadınlar kupasının sahibi oldu.


Çanakkaleli Sporcu

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’nın Bankya bölgesinde 20-21 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen Sofya Freediving Cup 2019'da 1903 Çanakkale Beşiktaşlılar Derneği Kulübü adına yarışan milli sporcu Birgül Erken damgasını vurdu. Geçtiğimiz yıl Guinness Dünya Rekoru kırarak adını tarihe yazdıran Erken, geçtiğimiz hafta sonu  Sofya'daki yarışmada üçüncü kez şampiyon olup bir kez daha "Overall Winner Women" Kadınlar kupasını kazanarak Türk Bayrağını balkanlarda da dalgalandırdı.

 

Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapan milli sporcu Birgül Erken geçtiğimiz hafta Çanakkale 'de düzenlenen  Türkiye Serbest Dalış Sampiyonası'nda  da  1903 Çanakkale Beşiktaşlılar Derneği Kulübü adına yarışarak 4 altın 1 bronz madalya kazanmıştı.  

 

"BU DEFA ZOR BIR YARIŞMA OLDU"

Tüm branşların kombine puanları toplamı ile özel bir kupanın verildiği yarışmada tatlı bir çekişme yaşadıklarını söyleyen Erken, Dünya’nın her yerinden sporcuların katılım gösterdiğini belirtti. Erken; “Heyecanlı bir ortam ve en güzel yanı hem kendini dünya ölçeğinde mihenge vuruyor hem de çok değerli tecrübeler ediniyoruz. Dolayısıyla yarışmalar boyunca biribirini göz ucu ile kontrol ederek hedef derecelerimizi rakiplerimizin durumuna göre ayarlıyoruz. Bu arada benim hedefim büyük ödül olduğu için risk almadan akıllı bir strateji geliştirmeye çalıştım. Bu sporda hem bedenen hem de ruhen dinlenmiş olmak çok önemli. Daha geçtiğimiz hafta 11-14 Nisan tarihleri arasında Türkiye Şampiyonası'nda yarışıp 5 madalya aldığım yorucu bir temponun ardından kendinim en iyi şekilde dinlendirmek, yol yorgunluğunu da atıp yarışmalara hazır hale gelebilmek kolay olmadı. Yine de vazgeçmedim" dedi.

 

"YA BİR YOL BULUR, YA BİR YOL YAPARIZ"

Başarılı milli sporcu Erken; "Başarıyı yaşayan başarıyı yaratır. Biliyorum ki vücudum zihnimin emrindedir.  Her yarışmada elimden geleni yapıp  bütün gücümü ortaya koyarım. Bu yarışmada da stratejim şu idi: "Statik apnea, dinamik apnea yarışmaların tümünde  en iyi olduğum branşlara yüklenerek kendimi zorlamadan kombine puanlarla kupayı almayı hedefledim. Ilk gün (20 Nisan) Mono palet dinamik apnea branşında kadınlarda ve erkeklerde en iyi dereceyi yaparak ilk altın madalyamı kaptım. Kupayı alabilmek için bu performansımın yüksek çarpan puanlarını garantilemiş oldum. Tabi ki her yarışma özenli bir biçimde ele almazsak, bu avantajlı puanlarım olsa da kupa şansını kaçırabilirdim" dedi.

"HER BAŞARININ BİR HİKAYESİ VAR"

Erken; "Öte yandan görünenin aksine her şey çok güzel ve çok kolay gözükse de bu en iyi performansım boyunca bile, düşüncem bulanık ve endişe doluydu. Çünkü yurtdışında bazı kurallar bizim kurallardan biraz farklıydı. Son saniyede başım suya girerken yaptığım hata bütün performansımı geçersiz kılabilirdi.  Dipte nefesimi tutup ilerlerken  kafam hep bununla  meşguldü. Yine de mücadeleyi bırakmamaya  karar verdim. Çıktığımda beyaz kart yerine sarı kart gördüm. Hala ne kadar ceza alacağımı bilmiyordum, ancak yarışmanın kadın ve erkek kategorilerindeki en yüksek derecesini yapmıştım. Bulgar hakemlerin beden dili olumlu görünüyordu. Sonradan öğrendim ki önemli bir ceza puanı kesilmemişti. Puan düşüldükten sonra bile tüm sporcular arasında  yine de en yüksek performans olan 148.mt mesafem kabul edildi. Bu performansımın puanıyla fark yaratarak kupayı kazanmış oldum. Her başarının ayrı bir hikayesi var. Kolay ve hazır bir başarı diye bir şey yok. Mücadele ve vazgeçmemek diye bir şey var. Aksi halde az düzeyde stres olmazsa da sorun var demektir,  yüksek stres yaratıp bu gerilimi yönetemezsen de başarı kurgusu çöker. Ince dengeleri her koşulda tüm zorlara rağmen aşmayı öğrenmiş tecrübeli bir sporcunun yetişmesi uzun yıllar alıyor. Bu sadece son bir yıllık kesintisiz çalışma programın toplamı değil,  artı 9 yıllık tecrübemin sonucu bir zaferdir" dedi.

 

“KARDEŞÇE BİR YARIŞMA OLDU”

Müsabakaların dost ve kardeşçe bir ortamda gerçekleştiğini belirten Erken; "Şampiyonanın en güzel tarafı birbirimizle olan dayanışmamız oldu. Bulgar arkadaşım Nelly statik apnea branşında bana koçluk yaparak benim için güvenli bir yarışma olması sağladı. ikinci gün bronz madalya kazanmama rağmen kombine puanları etkilemediği için hedefime ulaşmış ve sadece bir kadın ve bir erkek sporcuya verilen kupayı kazanmış oldum. Kupa ile birlikte bir çok ödül dalış malzemeleri ile ellerimiz dolmuştu. Bu yarışmaların en güzel tarafı buydu. Dereceye giren sporcular hem kendilerini tanıma, bedenlerinin sınırlarını keşfetme yolculuğunda yarışmanın güvenli ortamında limitlerini aşıp kendi en iyi derecelerini yapabilmenin mutluluğunu yaşıyorlar hem de dalış için ihtiyacı olan malzemelerin ödül olarak sponsorlar tarafından hediye edildiği bu ortamda küçük sevinçleriyle motivasyon düzeylerini arttırıyorlardı. Muhteşem bir ortamda kardeşçe yarışıp kol kola öğle yemeğine doğru ilerledik. Sporun birleştirici gücünü dostluğu ve barışı yaşadığımız bir kupa daha yaşadık” diye konuştu.

 

FACEBOOK'TAN TÜRK BAYRAĞI İSTEDİ

Şampiyonada yanında Türk Bayrağı bulunmadığını bu sebeple facebook'tan yaptığı çağrı sonucunda kendisine Türk Bayrağı ulaştırıldığını açıklayan Erken; "Serbest Dalış branşında Türk bayrağını dalgalandıran tek Türk sporcu olduğum yarışmalardan birini daha yaşadık. Türk bayrağını seremoni için ben getirdim ve tüm bayrakların arasına eklediler bayrağımızı. Yarışma kürsüsüne çıkarken bir Türk bayrağına daha ihtiyacım olacaktı. Bu bayrak yanımda değildi. Unuttuğum zaman zorluklara birlik bilinci ile sosyal medyadan çözüm ararım. Yine öyle yaptım ve Facebook'a yazdım. Sofya da yaşayan Türk dostlar yardıma koştu. Türk Bayrağı hazır edildi. Böylece bir müsabakayı daha geride bırakırken olumlu duygularla Sofya'dan ayrıldım" dedi.




Bu haber 2705 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER SPOR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI