thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"Çanakkale’deki Termik Santraller Türkiye’yi Tehdit Ediyor.."

Tarih: 02-05-2022 06:10:03 Güncelleme: 02-05-2022 06:23:03 + -


2019-2020 yıllarında Çevre Bakanlığının aldığı kararla bacalarında filtre olmayan termik santrallerin kapatılacağı açıklanmıştı. 18 Mart Çan Termik Santrali de bunlardan biriydi. Greenpeace Akdeniz, Çanakkale’de faaliyet gösteren Termik Santrallerin neden olduğu hava kirliliğinin tüm Türkiye’yi tehdit ettiğini açıklayarak zehir soluduğumuzu raporlarla belgeledi.



2019-2020 yıllarında Çevre Bakanlığının aldığı kararla bacalarında filtre olmayan termik santrallerin kapatılacağı açıklanmıştı. 18 Mart Çan Termik Santrali de bunlardan biriydi. Greenpeace Akdeniz, Çanakkale’de faaliyet gösteren Termik Santrallerin neden olduğu hava kirliliğinin tüm Türkiye’yi tehdit ettiğini açıklayarak zehir soluduğumuzu raporlarla belgeledi.

 

“ÇAN ACİLEN KORUMA BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ!”

Greenpeace Akdeniz, Çan ilçesinde faaliyet gösteren Termik Santrallerin düzenli limit aşımı gerçekleştiğini açıkladı. Korkutan raporda bölgenin günlük PM10 limit aşımı, 2019’da 118 gün, 2020’de 175 gün, 2021’de 144 gün olarak belgelendi. Greenpeace ilçenin acil olarak koruma bölgesi ilan edilmesi ve kirletici bütün faaliyetler durdurulması gerektiğine dikkat çekti.

SADECE ÇANAKKALE’Yİ DEĞİL TÜM TÜRKİYE’Yİ TEHDİT EDİYOR!

Öte yandan, Termik Santrallerden kaynaklanan partikül madde kirliliğinin sadece bulundukları bölge için tehdit oluşturmadığı, Çanakkale ve Zonguldak’ta kömüre dayalı enerji üretiminin tüm Türkiye’nin havasını kirlettiği vurgulandı.

 

DEVLETİN SAĞLIK HARCAMALARINDAKİ YÜKÜ ARTTIRIYOR!

İnsan sağlığının yanı sıra doğaya da büyük zarar veren kömürlü Termik Santralleri her ne kadar ülkenin enerji maliyetlerinin bir kısmını karşılasa da Devletin vatandaşlarının sağlığı için yaptığı harcamaları da arttırdığını gösterdi.

 

HEAL- Sağlık ve Çevre Birliği, Türkiye’de tüm büyük kömürlü termik santrallerden (50 MW üstü, 16 ildeki 30 santral) kaynaklı hava kirliliğini tarihsel olarak değerlendiren ilk ve en kapsamlı çalışmayı yayınladı. Kömür santrallerinin sağlık etkilerinin “kümülatif” olarak ilk defa hesaplandığı çalışma, hala faal olan en eski termik santralin işletmeye girdiği 1965 yılından bugüne, 55 yılın hava kirliliği verilerini bir araya getirdi.

DEVLETE 4.8 TRİLYON SAĞLIK MALİYETİ ÇIKARTIYOR!

Rapora göre, sadece Zonguldak, Çanakkale, Muğla ve İskenderun Körfezi’ndeki termik santrallerin neden olduğu sağlık yükü, Türkiye toplamının yüzde 40’ına karşılık geliyor. Muğla’daki termik santrallerin ise Türkiye’de en fazla erken ölüme neden olduğu tahmin ediliyor. Halen çalışır durumda olan bu kömür santralleri 4.8 trilyon sağlık maliyetinin yanı sıra 117.661 erken doğuma, 1 milyon 247 bin çocukta bronşit vakasına, 62 milyon iş günü kaybına yol açtı.

 

ERDOĞAN VETO EDİNCE KAPANACAKLARDI AMA..

5 Aralık 2019 tarihinde Türkiye’nin farklı illerindeki 15 kömürlü termik santrale, 4. kez baca filtresi takılmasını erteleme izni veren yasa, AKP ve MHP tarafından Meclis'te kabul edilmesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edildi. Böylece çevreyi, doğayı kirleten insan ve canlıların soluduğu havayı zehirleyen 15 Termik Santral için 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle kapanacaklardı.

FİLTRE SİSTEMİNİN MALİYETİ 12 MİLYON EURO!

Filtresiz bacaların monte edilmesi, santrallerin bir süreliğine ‘üretim dışı’ kalmasını gerektiriyordu. Bu da şirketler için milyonlarca dolar ‘kârdan zarar’ anlamına geliyordu. Öte yandan santrallere takılması planlanan bacaların tanesinin o günlerde 12 milyon Euro olduğu belirtiliyordu. 12 Milyon Euro maliyeti bulunan baca filtre sistemlerini kurmayarak AB normlarının üzerinde kirlilik yaratarak halkın sağlığına zarar veren; ayrıca gerekli lisanslara sahip olmayan 18 Mart Termik Santrali, 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle mevcut yasalara göre üretimi durdurmak zorunda kalacaktı!

 

ÇEVRE İZNİ İLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR!

Tarihler 2 Ocak 2020’i gösterdiğinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bir açıklama yaparak bacalarında filtre bulunmayan 5 Termik Santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verildiğini açıkladı. Bakan Kurum; “Kapatılan termik santrallerin yönetimleri, gerekli çevresel yatırımları tamamlamadıkları sürece faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek. Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralleri çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini almışlardır" açıklaması yaptı. O günden bugüne kadar da 18 Mart Çan Termik Santrali bu izinle havayı zehirlemeye devam ediyor.

ÇAN TERMİK SANTRALİ FİLTRELERİ İÇİN YOLSUZLUK İDDİALARI

Bugün halen Çanakkale halkına zehirli hava solutan 18 Mart Çan Termik Santralinin iki ünitesine takılan filtreler o günlerde yolsuzluk iddialarıyla gündeme geldi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Sayıştay’ın EÜAŞ 2018 denetim raporuna göre sadece 18 Mart Termik Santrali’ne baca gazı kükürt arıtma tesisi kurulmasına 289 milyon 444 bin harcandığını anımsatarak, “Nereden baksan tutarsızlık, nereden baksan çelişki! Ya 14 ünitenin filtresi standartlara uygun değil, ya da EÜAŞ’de milyonlarca lira yolsuzluk yapılmış. Hangi usulsüzlüğün veya yolsuzluğun yapıldığı sorusunun yanıtını Sayın Kurum’dan bekliyoruz” açıklaması yapmıştı. Ancak CHP’li Yavuzyılmaz’ın tepkisine henüz Bakan Kurum’dan aradan iki yıl geçmesine rağmen yanıt gelmedi.

 




Bu haber 5251 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI