thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çanakkale'de "Veba" Korkusu!

Tarih: 26-07-2019 06:26:50 + -


Çanakkale Merkez İlçe köylerinde Tarım İl Müdürlüğünün “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında Konya’dan getirtip dağıttığı hayvanların (koyunların) hasta olduğu ortaya çıktı. Son günlerde hayvan ölümlerinin artarken; tedbir olarak köylerde veba aşısına başlandı. Kurban bayramı öncesi Çanakkale'nin karantinaya alınacağı, hayvanların nakil ve satışlarının engelleneceği öğrenildi.


Çanakkale'de

Tarım ve Orman Bakanlığınca, Türk Hayvancılığını geliştirmek üzere projelendirilen Genç Çiftçi projesi kapsamında geçtiğimiz günlerde Çanakkaleli 10 çiftçiye 70 kadar koyun dağıtıldı. 10 çiftçi Çanakkale'nin merkez ilçeye bağlı 7 ayrı köyde aldıkları hibe hayvanlara bakmaya başladılar. Hayvanların teslim alınmasından kısa süre sonra ise Genç Çiftçiler büyük şok yaşadı. Teslim aldıkları hayvanlar kısa sürede henüz belirlenemeyen bir hastalık nedeniyle ölmeye başladılar. Hayvanların ölümü 7 köyde büyük panik yaratırken yetkili kurumlar harekete geçti.

 

HAYVANLAR KONYA'DAN GETİRİLDİ AMA..

Çiftçilere hibe edilen hayvanların birer ikişer ölmesi üzerine Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı birimlerine bağlı veterinerlere bilgi verildi. Yetkililer hastalık nedeniyle öldüğü tespit edilen hayvanlardan aldıklarını numuneleri İstanbul'a tahlile gönderdiler. Ölen hayvanlar ise ilaçlanarak gömüldü.

 

Edinilen bilgiye göre; Çanakkaleli Genç Çiftçilere teslim edilen hayvanların kulaklarına takılan plakaların kayıtlarının Konya iline ait olduğu tespit edildi. Yetkililer ise hayvanların Konya'da sisteme kayıt edilmiş olsa bile yurtdışından getirilmiş olabileceğini belirttiler.

BULAŞICI OLMASINDAN ŞÜPHELENİLİYOR

70 kadar hayvanın kaçının hastalık nedeniyle öldüğü açıklanmazken, hayvanların ölümüne sebep olan hastalığın bulaşıcı olabileceği tahmin ediliyor. Yetkililer hayvanlardaki rahatsızlığın insanlara bulaşıp bulaşmayacağı ile bilgi konusunda ise İstanbul'a gönderilen numunelerden alınacak kesin sonuçlar sonrası tespit edilebileceğini belirttiler.

 

"KOYUN-KEÇİ VEBASI İSE; ÇANAKKALE'DE KURBAN BAYRAMI BİTER"

Yetkililerin ise en çok korktukları ise ölen hayvanların Koyun-Keçi Vebası sebebiyle ölmüş olma ihtimali. Yetkililer eğer hayvanların Koyun-Keçi Vebası sebebiyle öldüklerinin tespit edilmesi halinde; Çanakkale'de il genelinde çok büyük bir karantina işlemi başlatabileceklerini belirtiyorlar.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvanların diğer hayvanlarla temas etmiş olabileceği ve Koyun-Keçi Vebasına rastlanmasının sonucunu ise şu vahim sözlerle ifade ettiler; "Eğer ölen hayvanların Koyun-Keçi Vebası nedeniyle öldüğü tespit edilirse; maalesef Çanakkale'de Kurban Bayramı biter.. Kimseye hayvan satışı yapılmasına izin verilmez.."

 




Bu haber 18104 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI