thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Çanakkale Belediye Meclisini Göreve Davet Ediyoruz”

Tarih: 01-12-2022 12:29:22 Güncelleme: 01-12-2022 12:30:22 + -


Eğitim alanındaki tüm sorunlarla birlikte veliler, öğrenciler, öğretmenler açısından en yakıcı sorunlardan biri olan beslenme sorununa karşı “Okullarda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek” kampanyası ülke genelinde yayılarak devam ediyor. Çanakkale’de bir araya gelen STK, Dernek ve Sendika temsilcileri öğrencilere bir öğün yemek verilmesi konusunda Çanakkale Belediye Meclis üyelerine çağrıda bulundular.


“Çanakkale Belediye Meclisini Göreve Davet Ediyoruz”

Öğrencilerin ücretsiz en az bir öğün yemek yemesi için ülke geneline yayılan kampanya’ya

Çanakkale’de aralarında STK, dernek ve sendikalarında olduğu toplam 10 kuruluş da destek veriyor. Öğrencilere okudukları okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi konusunda ortak bir kampanya da buluşan STK, Dernek ve Sendikalar kararlılık vurgusunda bulundular.

 

Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kepez Özgür Kadın Dayanışması, Çanakkale Feminist Dayanışma, ELDER, Çanakkale Pir Sultan Abdal Derneği, DİSK, Emekli-Sen, 2021 Tüm Emekli Sen,  Çanakkale Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği gibi STK, dernek ve sendika temsilcilerinin katıldığı basın açıklamasında öğrencilerin içinde bulundukları ekonomik krize dikkat çekildi.

 

“AÇLIKTAN OKULDA BAYILAN ÇOCUKLARIN SAYISI ARTIYOR”

Ortak gerçekleştirilen basın açıklamasını yapan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Şube Başkanı Yüksel Özdemir; “Her gün en temel ihtiyaçlara gelen zamların, ücretlerin erimesinin, işsizliğin, yoksulluğun artmasının emekçiler için karşılığı, çocuğunun yeterli, sağlıklı hatta asgari düzeyde bile beslenmesini sağlayamamak oluyor. Yapılan araştırmalar, haberler gösteriyor ki ailece öğün atlamanın, çocuklara koyulan beslenmenin giderek küçülmesinin, çocuğa hiç beslenme koyamadan okula göndermenin, açlıktan okulda bayılan, sıranın üzerinde uyuklayan çocukların, beslenme saatinde arkadaşlarını yemek yerken görmemek için bahçede dolaşan çocukların, okul terklerinin sayısı giderek artıyor.

Sağlıklı, doyurucu ve besleyici gıdaya erişim, ailesinin imkânlarına bağlı olmaksızın her çocuğun hakkı. Bu hakkı sağlamak devletin ertelenemez görevi. Bunun hayata geçirilmesi mümkün ve milyonlarca çocuğun yaşamını doğrudan etkileyecek yöntemlerden birisi okullarda çocuklara ücretsiz yemek sağlanması” ifadelerine yer verdi.

 

“BİRÇOK ÜLKE OKULLARDA ÇOCUKLARIN BESLENMESİNİ ÜSTLENİYOR”

Dünyanın fakir veya az gelişmiş, gelişmiş ülkeler sıralamasında bulunan birçok ülkede yıllarca okul çağındaki çocukların beslenmesini devletin üstlendiğine dikkat çekilen açıklamada; “Dünyada çeşitli ülkelerde okul yemeği uygulaması uzun yıllardır devam ediyor. Türkiye ile aynı gelişmişlik düzeyinde sayılan Brezilya’da okul öncesinden başlayarak, orta öğretime kadar hak temelli yaklaşımla 42 milyon öğrencinin faydalandığı bir program uygulanıyor. Şili’de de 60 yıldan fazla bir süredir devam eden okul yemeği uygulaması var. Hindistan’da 79,7 milyonu ilkokul, 33,9 milyonu ortaokul öğrencisi olmak üzere toplam 113,6 milyon çocuğa yemek veriliyor. Bunlar ekonomik göstergeler açısından Türkiye ile aynı kategoride ülkeler. Örnekleri çoğaltabiliriz ama bu örneklerden de anlaşıldığı gibi okul yemeği uygulaması imkânsız değildir. İstenildiği takdirde hemen yapılabilecek bir uygulamadır” denildi.

 

“BÜTÇE TEKLİFLERİ AKP VE MHP OYLARIYLA RED EDİLDİ”

Öğrencilere ücretsiz bir öğün yemek verilmesi konusunun TBMM bütçe görüşmelerine de damga vurduğu, yapılan teklif ve önerilerin AKP ve MHP oyları ile red edildiğine dikkat çekilen açıklamada; “2023 yılı merkezi bütçe görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülürken okullarda ücretsiz yemek verilmesi için verilen ek bütçe teklifleri AKP-MHP oylarıyla reddedildi. Bütçe görüşmeleri Aralık ayında TBMM’de devam edecek. Okul yemeği uygulamasının hayata geçirilmesi için bütçeden pay ayrılması talebimizi bu süreçte de devam ettireceğiz. Okul yemeği uygulaması eğitimin bütün aşamalarında ayrımsız her çocuğa kamusal bir hizmet olarak verilmelidir. Bunun için yeterli kaynağın olduğunu biliyoruz. Tarikat ve cemaatlere, vakıflara, üzerinden geçmediğimiz köprülere bütçeden para aktarılmasına son verilip, kaynaklar çocuklar için kullanılmalıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına ve yerel yönetimlere sorumluluklarını yeniden hatırlatıyoruz” denildi.

 

“ÇANAKKALE BELEDİYE MECLİSİNİ GEREĞİNİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”

Yapılan ortak açıklamasında Çanakkale Belediye meclis üyelerine de çağrı yapılarak, belediye bütçesinden öğrencilere ücretsiz 1 öğün yemek verilmesi için karar çıkması konusunda çağrıda bulunuldu. Açıklamada meclis üyelerine seslenen STK’lar; “Çanakkale belediyesi meclisinin Kasım ayı toplantısında gündem olmuştur. Bugün toplanacak olan Çanakkale Belediye Meclisi’ne buradan bir kez daha çağrı yapıyoruz. İki ay gibi kısa bir sürede dahi kampanyamız binlerce imzaya ulaştı. Ekonomik kriz derinleşirken, belediye meclisinin önünde çocukların sağlıklı beslenmesinden daha acil ve önemli bir gündem yoktur. Çanakkale Halkına hizmet için seçilen Belediye Meclisi’nin çocuklar için yapacakları hizmeti siyaseten destek vermeyen Cumhur ittifakını kararını değiştirmeye davet ediyor, Çanakkale Belediye Meclisi’ni kamu yararına görevlerini yerine getirmeye ve bu talebin gereğini yapmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verdiler.




Bu haber 2093 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI