thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çan Termik Santralleri TBMM Gündeminde..

Tarih: 29-06-2023 07:40:06 Güncelleme: 29-06-2023 08:10:06 + -


Çanakkale İYİ Parti Milletvekili Rıdvan Uz Çan'da bulunan 18 Mart Çan Kömürlü Termik Santrali ve Odaş Termik Santralinin çevre ve insanlara verdiği zararı Meclis gündemine taşıdı. Uz, "Termik santrallerin işletilmesi sırasında ortaya çıkan hava kirliliği ve atık suların insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında yapılan araştırmalar ve sağlık verileri mevcut mudur" diye sordu.


Çan Termik Santralleri TBMM Gündeminde..

Çanakkale İYİ Parti Milletvekili Rıdvan Uz, Çan’da faaliyet gösteren termik santrallerin çevreye verdiği zarara ilişkin TBMM’nde soru önergesi verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması isteği ile soru önergesi veren Uz, "" diye sordu. Uz, "Çanakkale’nin doğal güzelliklerine zarar vermeden, sürdürülebilir bir enerji politikası oluşturulması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş için adımların atılması önemlidir" dedi.

 

"ODAŞ TERMİK SANTRALİNİN ATIK SULARI SU KAYNAKLARININ KİRLENMESİNE NEDEN OLUYOR"

Termik santrallerin çevresel etkileri ve sağlık sorunları konusu halkımızın büyük endişelerine sebep olduğunu ifade eden Uz, "Termik santraller, enerji üretimi için fosil yakıtları kullanırken, atmosfere zararlı gazlar salmakta bu durum hava kalitesini düşürürken, çevreye de ciddi zararlar vermektedir. Ayrıca, Odaş Termik Santralinin atık suları da su kaynaklarının kirlenmesine ve ekosistemin bozulmasına neden olmaktadır. Bu durum, doğal yaşamı ve insan sağlığını olumsuz etkilemektedir" sözlerine dikkat çekti.

 

"ÇANLILAR YILIN 144 GÜNÜNDE KİRLİ HAVA TENEFFÜS ETMEKTEDİR"

İlgili Bakanlığın 2021 Yılı Çevre Durum Raporu’ndaki verilere değinen Uz soru önergesinde, "Çan’da yaşayan yurttaşlarımızın soluduğu hava, yılın tamamında limitlerin altında yer aldığı görülmektedir. Ölçüm sonuçlarına göre Çanlılar yılın 144 gününde partikül madde miktarı bakımından kirli hava teneffüs etmektedir. Bu sebeplerle, Çanakkale’nin Çan ilçesindeki termik santrallerin çevresel etkilerinin ve sağlık sorunlarının önlenmesi büyük bir önem taşımaktadır" dedi.

 

"DOĞAL ÇEVRENİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ADINA ENDİŞELERİMİZ HER GEÇEN GÜN ARTMAKTADIR"

Uz yaptığı açıklamada, "Halkımızın sağlığını tehdit eden bu durumlar ve doğal çevrenin sürdürülebilirliği adına endişelerimiz her geçen gün artmaktadır. Halkımızın yaşam kalitesini etkileyen bu durumları tartışmak, gerekli önlemleri almak ve çözüm önerilerini sunmak için Meclis’in desteğini talep ediyoruz. Konunun Meclis’e taşınmasıyla birlikte, termik santrallerin çevresel etkileriyle ilgili kapsamlı bir araştırma yapılması ve elde edilen bulguların doğrultusunda etkili önlemlerin alınması gerekmektedir. Halkımızın bu konuda bilgilendirilmesi, katılım süreçlerine dahil edilmesi ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının korunması önemlidir" ifadelerine yer vererek TBMM’nin desteğini istedi.

 

"HAVA FİLTRELERİNİN DÜZENLİ OLARAK ÇALIŞTIĞINA DAİR DENETİMLER YAPILMAKTA MIDIR?"

Uz, Çan 18 Mart Çan Kömürlü Termik Santrali ve Odaş Termik Santrali hakkında şu soruları yöneltti, "Son 5 yıl içinde yapılan çevresel etki değerlendirmeleri ve denetim raporları mevcut mudur? Bu raporların sonuçları ve alınan önlemler nelerdir? Söz konusu termik santrallerin hava filtrelerinin düzenli olarak çalıştığına dair denetimler yapılmakta mıdır? Filtrelerin verimli bir şekilde çalıştığını teyit etmek için hangi önlemler alınmaktadır? Odaş Termik Santralinin atık sularının çevresel etkileri hakkında yapılan incelemeler ve denetim raporları mevcut mudur? Bu raporlara göre atık suların neden olduğu kirlilik düzeyi ve alınan önlemler hakkında bilgi verebilir misiniz?"

 

TERMİK SANTRALLERİN ÇAN İLÇEMİZİN TARIM EKONOMİSİNE TAHRİBATI NEDİR?

Termik santrallerin işletilmesi sırasında ortaya çıkan hava kirliliği ve atık suların insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi isteyen Uz, "Bu verilerin sonuçları ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verebilir misiniz? Odaş Termik Santralinde çalışan işçilerin çalışma koşulları, sağlık durumu ve güvenlik önlemleri hakkında yapılan denetimler ve değerlendirmeler mevcut mudur? İşçilerin sağlığını korumak için alınan önlemler nelerdir? 18 Mart Çan Kömürlü Termik Santrali ve Odaş Termik Santralinin Çan ilçemiz tarım havzasında tarım ekonomisinde neden olduğu tahribat nedir? Bakanlığınızın bu konuda yaptığı bir etki analizi çalışması var mıdır" diye sordu.

 

"GEREKEN ÖNLEMLERİN ALINMASI İÇİN MÜCADELE VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Uz, termik santrallerin kömür tüketimi, emisyon miktarı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gibi konuların da detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini dile getirerek, "Çanakkale’nin doğal güzelliklerine zarar vermeden, sürdürülebilir bir enerji politikası oluşturulması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş için adımların atılması önemlidir. Meclis’e taşıdığımız bu konunun, halkımızın sağlığı, doğal çevrenin korunması ve sürdürülebilir enerji politikalarının oluşturulması açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulamak istiyoruz. İYİ Parti Çanakkale Milletvekili olarak, Meclis’ten bu konuda adımlar atılmasını, konunun gündemde tutulmasını ve halkımızın sağlığı ve doğal çevrenin korunması için gereken önlemlerin alınması için mücadele vermeye devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.




Bu haber 2593 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER İLÇELERDEN Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI