thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çan'da Cengiz Holdinge Tepki

Tarih: 25-02-2020 06:28:36 Güncelleme: 25-02-2020 07:19:36 + -


Kirazlı – Balaban bölgesinde Kanadalı altıncı şirket Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından başlatılan ve başka altıncı şirketler tarafından devam ettirilen ağaç katliamlarına tepkiler artarak devam ediyor. Çan'a bağlı Halilağa Köyü’nde Cengiz Holding tarafından açılmak istenen ve bunun için sondaj çalışmaları ile ağaç katliamının başladığı altın madenine 24 Şubat Pazartesi günü Çan Çevre Derneği tarafından tepki gösterildi.


Çan'da Cengiz Holdinge Tepki

Kirazlı – Balaban bölgesinde Kanadalı altıncı şirket Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından başlatılan ve başka altıncı şirketler tarafından devam ettirilen ağaç katliamlarına tepkiler artarak devam ediyor. Çan'a bağlı Halilağa Köyü’nde Cengiz Holding tarafından açılmak istenen ve bunun için sondaj çalışmaları ile ağaç katliamının başladığı altın madenine 24 Şubat Pazartesi günü Çan Çevre Derneği tarafından tepki gösterildi.

 

Çan Kapalı Pazaryeri önünde saat 14.00’de bilgilendirme broşürü dağıtımı basın açıklaması yapılırken daha sonra ise Menderes Parkı’nda bir panel düzenlendi. Basın açıklaması Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız ve dernek avukatı Ümran Aydın tarafından okunurken, basın açıklamasında, "Kazdağları dünya kültür mirasıdır, doğal mirastır, yaşam alanlarımızdır. yaşam alanlarımızda madencilik yapılamaz. Kazdağları yöresinde ormanlarımız, sularımız, toprağımız, ruhsatlarla, sözleşmelerle yeni sömürgeciler uluslararası altın tekellerine ve yerli işbirlikçilerine kolayca satılıyor. Yenice, Lapseki, Çan, Bayramiç ve genel olarak Kazdağları yöresi adeta maden bölgesi haline getirilmiş, tarım ve hayvancılıkla uğraşan, orman işçiliği ile geçinen yöre halkının izni, onayı olmadan  yöre halkının yaşam alanları maden ruhsatlarıyla doldurulmuştur. Düzenlenen ÇED raporlarında toplumsal maliyetlere, halk sağlığına ve halkın ödediği, ödeyeceği sağlık bedellerine, gelir kayıplarına, hiç değinilmemektedir. tarım ve madencilik yan yana yapılamaz, siyanürle, ağır metallerle zehirlenen sularla, zehirli toprakta tarım yapılamaz, yanlıştan dönülmeli verilen maden ruhsatları derhal iptal edilmelidir.

Türkiye Cumhuriyeti 1982 Anayasası’nın 56.maddesine göre herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve  çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. yöre halkı toprağına, suyuna, ormanlarına, sağlıklı yaşam hakkına sahip çıkmaktadır. Kazdağları, doğa bize atalarımızdan miras kalmadı, tam tersine gelecek kuşaklar için bizlere emanet bırakılmıştır. Hiçbir kamu yararı olmayan altın işletmeciliği tarım alanlarında, orman alanlarında, yöre halkının yaşam alanlarında yapılamaz. ÇED süreçlerinin tamamlandığı Halilağa altın ve bakır madeni işletmesi, 2008'in sonlarına kadar ‘Teck Cominco’ olarak bilinen ‘Teck Resources’ ve yakın zamana kadar ‘Pilot Gold’ olarak bilinen ‘Liberty Gold’ Temmuz 2019' da  Cengiz Holding’e 55 milyon dolara satıldı. Cengiz Holding’in altın madenciliği için çalışmalara başladığı, kaymakamın halkı ikna turlarına çıktığı basına yansıdı. kaymakamın görevi madenci holding yanlısı çalışma yapmak değildir. yetkililer madenci şirketi savunmakla değil halkın sağlığını, yaşam alanlarını korumakla görevlidir, halkın yanında yer almalıdır. Kirazlı Balaban'daki altın işletmesinin çalışmaları yöre halkının mücadelesi sonucu durdurulmuştur. yöre halkının altın işletmelerine izni, onayı yoktur. yetkililer yöre halkının sesini duymalı, gayri sıhhi müessese izni ve işletme izni  verilmemelidir. Halilağa altın bakır işletmesi Muratlar Köyü’ne 1,5 km, Hacıbekirler Köyü’ne 2 km, Halilağa Köyü’ne ise 3,5 km uzaklıktadır. Kazdağları, doğa ve halk sağlığı için yıkım projesidir. Maden işletmesi bölgesinde su, hava ve çevre kirliliği yaratan siyanür ile arsenik ve cıva gibi toplam binlerce ton zehirli ağır metal ile,  Kazdağları'nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları, gen kaynakları, yaban hayatı ve endemik türleri, nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Kazdağları yöresindeki altın işletmeleri doğal ve sosyal yaşamı bitirecek, halkın göç etmesine neden olacaktır.’’ İfadeleri yer aldı.

Düzenlenen basın açıklamasına Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, CHP Çan İlçe Başkanı Harun Arslan, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız, CHP Çan İl Genel Meclis Üyesi Erdal Güler, Kepez Belediyesi CHP’li belediye meclis üyeleri, DİSK Emekli Sendikası Çan temsilcileri, Kazdağları Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, İDA Dayanışma Derneği, Çanakkale ve civar ilçelerden gelen çevreci vatandaşlar, Kirazlı Balaban bölgesinde Su ve Vicdan Nöbeti’ne devam eden direnişçiler ile çevreci vatandaşlar katıldı. Basın açıklamasının ardından ise Menderes Parkı’na geçilirken burada da çevre konulu bir panel düzenlendi. Panelde Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant ve Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız tarafından konuşmalar gerçekleştirildi.




Bu haber 6562 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER BÖLGESEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI