thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Kazdağları'ndaki Uranyum Sondajlarına Üç Dava Açıldı
Tarih: 06-08-2022 07:32:45 Güncelleme: 06-08-2022 07:35:45 + -


Kaz Dağları’nın eteklerinde, Çanakkale İli Ayvacık İlçesi Arıklı Köyü yakınlarında MTA tarafından başlatılan uranyum toryum arama sondajlarına karşı dava açıldı. Üç kurum ve 43 davacı tarafından açılan davada, sondaj arama ruhsatının iptali ve yürütmenin durdurulması istendi.


Kazdağları'ndaki Uranyum Sondajlarına Üç Dava Açıldı

Kaz Dağları’nın eteklerinde, Çanakkale İli Ayvacık İlçesi Arıklı Köyü yakınlarında MTA tarafından başlatılan uranyum toryum arama sondajlarına karşı dava açıldı. Üç kurum ve 43 davacı tarafından açılan davada, sondaj arama ruhsatının iptali ve yürütmenin durdurulması istendi.

 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Nusratlı Köyü Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği ve Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği'nin yanı sıra yörede yaşayan 40 vatandaş tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na karşı açılan “arama ruhsatı iptal” davasında, 2017 tarihinde verilen ve 5 yıl süresi bulunan, 3444,71 hektar alana yönelik arama ruhsatının iptal edilmesini istendi.


URANYUM ARAMALARI YAŞAM HAKKINI İHLAL EDİYOR

Dava dilekçesinde şu görüşlere yer verildi:

“Davalı idare; iklim değişikliği ile mücadele strateji ve eylem planlarına, yutak alanların korunmasına ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve ulusal mevzuata aykırı bir şekilde hareket ederek maden arama ruhsatı vermiştir. Davalı idarenin bu idari işlemi neticesinde, Çanakkale ili Ayvacık ilçesi Arıklı Köyü başta olmak üzere, maden arama etki alanı içerisindeki civar köylerde ve Körfez bölgesinde yaşayan kişilerin sağlıklı bir çevrede yaşam haklarını ihlal eden sondaj çalışmaları başlatılmıştır.

 

Bütün bunlardan bahisle,
1. Sondaj faaliyetinin gerçekleştirildiği yer ve civarında yaşayan insanların sağlığına etkilerinin yanı sıra Kazdağları'ının flora ve fuanası başta olmak üzere; biyolojik çeşitliliğinin zarar göreceği,

2. İlgili bölge içerisinde yer alan Gargara Antik Kenti’nin başlatılan sondaj çalışmalarıyla kültürel varlığın zarar göreceği,

3. Uranyum toryum, partikülleri ve radon sebebiyle toprak, yeraltı ve yer üstü sularının kirlenmesi nedeniyle bölgedeki bir diğer geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın olumsuz etkileneceği,

4. İlgili bölgede yaşayan kişiler için gelir kaynağı olan ekolojik turizmin olumsuz etkileneceği, gerçeği dikkate alınarak; MTA tarafından başlatılan maden arama faaliyeti için yürütmenin durdurulması talep edilir."


İKİNCİ DAVA ÇED KAPSAM DIŞI KARARINA

Uranyum sondajlarına açılan ikinci dava, aynı gerekçelerle, arama sondajı için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilen “ÇED kapsam dışı” kararına karşı açıldı.


ÜÇÜNCÜ DAVA ORMAN İZNİNE

Aynı davacılar taraflardan üçüncü dava, arama sondajları için ormanlık alanı tahsis eden Tarım ve Orman Bakanlığı’na karşı açıldı. Davada, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü İzin ve İrtifak Dairesi Başkanlığı tarafından toplam 4.689,42 metrekare alanla ilgili verilen iznin iptali ve yürütmenin durdurulmasını istendi.


HUKUK MÜCADELESİNİN YANINDA EYLEMLER DE DEVAM EDECEK

Davacı kişi ve kurumlar tarafından yapılan açıklamada, uranyum gibi oldukça tehlikeli bir madenin aranmasına olanak sağlayan arama ruhsatının, çevre üzerinde yaratacağı zararları görmezden gelerek verilen “ÇED kapsam dışı” kararının ve ormanların delik deşik edilmesine ve zehirlenmesine yol açacak orman izninin iptali için hukuk mücadelesi başlatıldığı dile getirildi.

 

Açıklamada Arıklı, Nusratlı, Yeşilyurt, Küçükkuyu, Kayalar, Çatlı, Tartışık, Dibekli, Güzelköy, Hasanobası, Ahmetçe, Sazlı, Kozlu, Büyükhusun, Demirci, Hüseyinfakı ve civardaki diğer köylere yakın olan uranyum toryum arama sondajının sonlandırılması ve MTA’nın bölgeyi terk etmesi için hukuk sürecinin takibinin yanı sıra eylemlere de devam edileceği belirtildi.




Kaynak: https://www.evrensel.net/

Bu haber 2401 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BÖLGESEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI