thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Belediyeler Zam Yarışında...

Tarih: 28-11-2022 07:02:39 Güncelleme: 28-11-2022 07:04:39 + -


AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın “Türkiye’nin En Pahalı Su ücreti Çanakkale Belediyesinde” sözleri artık geçmişte kaldı. Çanakkale Belediyesinde 1-10 ton arası su ücreti 6,5 TL iken; Biga Belediyesi aynı miktarda su ücretlerini ise 12,50 TL’ye yükseltti! En yüksek zammı ise Kepez Belediye Başkanı yaptı. Kepez’de 1-15 ton arası su ücretine yüzde 236,47 oranında zam yapıldı; 1 ton su ücreti 4,25 TL’den 14,34 TL’ye çıktı! Mezarlık yeri ücreti rekoru nu ise AK Partili Biga Belediyesi kırdı


Belediyeler Zam Yarışında...

Çanakkaleliler için Kasım Ayı belediye meclis toplantıları adeta kâbusa döndü. Her ayın ilk Çarşamba günü gerçekleşen Çanakkale Belediye meclis toplantısında su ücretinden, imar dosyalarına, mezarlık ücretlerinden toplu taşıma ücretlerine kadar her kalem belediye hizmetine fahiş zamlar yapılmıştı. CHP’li Ülgür Gökhan ise bu durumu “Artan Maliyet Artışları” ve yüzde 122,93’e çıkan “Yeniden Değerleme Oranı”na bağlamıştı.

 

SU’YA HER AY YÜZDE 5 KADEMELİ ZAM YAPILIYOR!

Temmuz ayında yapılan yüzde 35 zam ile 4,77 TL’den 6,50’ye çıkartılmış, ayrıca her ay yüzde 5 kademeli zam yapılmasına karar verilmişti. Böylece 1 -10 ton arası su kullanan aboneler suyun tonunu her ay yüzde 5 zamlı almak zorunda kalmış, bu artışa paralel olarak da atık su ücreti de her ay zamlanıyor. Çanakkale Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısında su ücretlerine zam yapılmadı.

 

BİGA BELEDİYESİ’NDE SU ÜCRETİ 12,50 TL OLDU!

Çanakkale’de su ücretine yapılan zam tepki çekerken Biga Belediyesi su ücreti 7,50 TL’den 12,50 TL’ye yükseltti! Biga Belediye Meclisi Kasım 2022 ayı Olağan Meclis Toplantısının ikinci oturumu Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Biga Belediyesi gelir ücret tarifesinde yüzde 50’den yüzde 300’e kadar zamlar yapıldı. Meskenlerde su kullanım ücreti 10 tona kadar 7,5 lira iken 12,5 liradan, ticarethanelerde ise 0-30 metreküp arası 14,25 lira iken 20 liradan ücretlendirilmesine karar verildi.

 

SU’YA 3 AY SONRA YİNE ZAM

Geçtiğimiz Temmuz ayında bağımsız belediye meclis üyesi Zeki Mutlu’nun itirazına rağmen, meclis grubu bulunan siyasi partilerin oyuyla suya yüzde 50 zam yapılmıştı. Erdoğan ve yönetimi yeniden suya zam isterken, muhalefet bu kez itiraz etti. Meclis toplantısının ilk gündem maddesi 2023 mali yılına ait gelir gider bütçesinin tanzimine dair Plan ve Bütçe Komisyonunun 7.11.2022 tarihli raporu görüşüldü. Madde oybirliğiyle kabul edilirken, CHP’li Meclis Üyesi Ergün Tulnay, kısaca “Millet İttifakı olarak birinci maddeye evet oyu kullandık ama sadece bir hususta hayır oyu kullandık. Su ücret tarifesi bütün Bigalıları, her haneyi, her bireyi ilgilendiren bir durum. Yaklaşık üç ay önce haklı olarak suya ciddi bir zam yapmıştık. Ülkenin ekonomik durumu, giderler, elektrik ücretleri gibi durumlardan dolayı. Bu zammın bizim tarafından uygun olmadığını kanaati edindik” yorumunda bulundu.

ERDOĞAN’DAN GES YANITI

Konuyla ilgili konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “Ergün Bey’in söylediği birçok konuya katılıyoruz. Ama maalesef belediyemizin en ciddi gelir kalemi ve en ciddi gider kalemi suyla ilgilidir. Burada bizim vatandaşın musluğundan akıttığımız 1 metreküp suyun şehre gelmesi için harcadığımız enerji maliyeti 13,75 TL’dir. Yani bir ton suyu Biga’ya getirmek ve çeşmeden akıtmak için 13,75 lira elektrik faturası ödüyoruz. Bunun farkındayız. Biz de isteriz ki suyu olabildiğince ucuz fiyata vatandaşımıza verelim. Ama maalesef kamu zararını göze almamamız ve belediye hizmetlerini aksatmamamız için bu güncellemeleri yapmamız gerekiyor. Ama buradan hem meclis üyelerimize hem de Bigalı hemşerilerimize şunun sözünü verebiliriz. Nasip olursa hep beraber Biga Belediyesi ve Meclis Üyeleri olarak Ocak ayında GES projemizi gündeme getiriyoruz. Kapalı Pazar Yerimizin üzerine 22 bin metrekare çatısına 2,5 megavat elektrik üretimini sağlayacak GES projesine başlayacağız. Kendi tükettiğimiz elektriği kendimiz üreteceğiz. Elektrik giderlerimizden kurtulduğumuz zaman biz de suyla ilgili elektrik maliyetinden kurtulacağımız için biz de en ucuz fiyata vatandaşımıza suyu vermeyi taahhüt ediyoruz. İnşallah hızlı bir şekilde bu projenin takipçisi olacağız” açıklamasında bulundu. 

 

KEPEZ BELEDİYESİ SU’YA YÜZDE 236,47 ZAM YAPTI!

Bülent Turan’ın eleştirisini tarihe gömen AK Partili Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ın su ücret zammını ise CHP’li Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan egale etti. Üç belediye arasında su ücretinde rekor zammı Kepez Belediyesi yaptı. 21 Kasım 2022 günü gerçekleşen Belediye meclis toplantısında CHP’li Birol Arslan yönetimindeki mecliste Su ücret tarifeleri görüşülürken CHP’li Birol Arslan zam tarifelerini okuyan memuruna seslenerek “Yeniden değerleme oranında zam yaptık değil mi? Yeniden değerleme oranlarını da söyle” diyerek zammın gerekçesini yüzde 122,93 olarak açıklanan Yeniden Değerleme oranına bağladı!

YENİDEN DEĞERLEME ORANININ İKİ KATI ZAM: 1 TON SU 14,34 TL!

 Ancak su ücret tarifeleri okunurken “Devletin belirlediği yeniden değerleme oranı yüzde 122,93” hatırlatmasında bulunan CHP’li Birol Arslan yönetimindeki Belediye meclisi 4,25 TL olan 1 ton su ücretine yüzde 122,93 değerleme oranının yaklaşık iki katı kadar zam yaptı. Kepez Belediye meclisinden de geçen Su tarifeleri ise şöyle oldu; mekanik sayaçlarda 0-15 ton arası mesken fiyatı, mücavir alan dâhil KDV’siz 4,25 liradan 14,34 liraya yükseldi. 15 ton ve üzeri meskenlerde 5 TL’den 16,35 TL’ye yükseldi. Ticarethanelerde 15 tona kadar 5 TL’den 16,35 TL’ye, 15 ton üzeri 6 TL’den 19,62 TL’ye yükseltildi.

 

Turistik tesisler, resmi kurumlar, inşaatlarda kullanılacak suyun ton ücretleri de zamdan nasibini alırken; yoksul ve engelli vatandaşlara uygulanan indirimli fiyatlarda 8 TL’nin üzerine çıkartıldı. Mekanik sayaçlara ise yüzde 226,93 oranında zam yapılarak; KDV hariç meskenlerde 1 ton su ücreti meskenler de 3,75 TL’den 12,26 TL’ye çıkartıldı. Ticarethanelerde 4,50 TL’den 14,71 TL olarak zamlandı.

 

MEZARLIK ZAMMI SONRASI ÜLGÜR GÖKHAN “ÖLMEYİN” DEMİŞTİ

Çanakkale’de ölmek bile lüks oldu. CHP’li Ülgür Gökhan yönetimindeki meclis toplantısında mezarlık ücretlerine fahiş zamlar yapılmıştı. Çanakkale il merkezinde birinci sınıf mezar yeri 2700 TL’den 4000 TL’ye çıkartılmış, Mezarlık bölgesi ikinci sınıf mezar yeri defin sırasında tek kişilik mezar yeri 800 TL’den 1500 TL’ye çıkartılmıştı. Defin öncesinde ise tek kişilik mezar yeri 1800 TL’den 3000 TL’ye çıkartılırken; Mezarlık bölgesinde ticari faaliyet yürüten şirketlerden yılda bir kez alınan Yetki belgesi ücreti 1200 TL’den 4500 TL’ye çıkartılmıştı.

AK Partili Meclis üyelerinin mezarlık ücretlerine yapılan zamlara itiraz etmesi üzerine CHP’li Ülgür Gökhan; “Ölme abi.. Ölme o zaman abi.. Köye gömelim seni. Dinimiz müsaade etse hemen fırını kuracağım ama dinimiz müsaade etmiyor..” ifadelerini kullanmıştı!

 

BİGA’DA MEZARLIK ÜCRETİ 6 BİN LİRA OLDU!

Çanakkale merkez ilçede mezarlık ücretleri 4 bin TL olmasına AK Partili Meclis üyeleri tepki gösterirken; AK Partili Biga Belediyesi ise CHP’li Çanakkale belediyesinin zammını egale etti! AK Partili Bülent Erdoğan başkanlığında Biga’da mezarlık ücretleri de zamlardan nasibini aldı. Tek kişilik mezar yeri satış ücreti Biga’da 3 Bin liradan 6 bin liraya, iki kişilik mezar yeri satış ücreti 5 bin 500 liradan 11 bin liraya yükseltildi!

 

KEPEZDE MEZARLIK YERİ ÜCRETİ 9 TL’DEN 1500 TL’YE YÜKSELDİ

CHP’li Birol Arslan yönetimindeki Kepez Belediyesi mezarlık ücret tarifesi de zamdan nasibini aldı. Vatandaşlardan defin ve mezar yeri ücreti alınmıyor. Ancak özel mezarlık alanı istendiğinde Kepez’de 1 parsel mezarlık ücreti şehit ve birinci derece yakınlarına ücretsiz, diğer vatandaşlardan ise 9 TL alınan özel mezarlık yeri ücreti 1500 TL’ye yükseltildi.

 




Bu haber 4292 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI