thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Çan Dört Gözle OSB'sini Bekliyor
Tarih: 16-01-2023 07:03:59 Güncelleme: 16-01-2023 07:05:59 + -


Çan halkının uzun süredir beklediği Çan Karma Organize Sanayi Bölgesi kuruluşunda yeni gelişmeler yaşandı. Onlarca esnafın, tüccarın ve sanayicinin beklediği Çan Karma OSB’nin yeri için karar çıktı. OSB’nin tüzel kişiliği kurulma seviyesine gelindi. 112 hektar büyüklüğündeki alanda kurulan Çan Karma OSB’de ilk etapta 1000 kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.


Çan Dört Gözle OSB'sini Bekliyor

Çan Belediye Başkanı Bülent Öz ve Çan Kaymakamı Mustafa Gürdal tarafından başlatılan, ÇTSO’nun da desteklediği, AK Partilisinden CHP’lisine kadar siyasi ve STK temsilcilerinin elini taşın altına koyduğu Çan Karma OSB’si kurulması için çalışmalar yavaşlasa da sürdürülüyor. Yaklaşık 2 yıldır yürütülen çalışmalarda yer teslim süreci toplantısı ile Çan Karma OSB’nin kurulacağı bölgeye onay çıktı.

 

OSB BÖLGESİ İÇİN “KAMU YARARI” KARARI ÇIKTI!

Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji bakanlığından gelen komisyon 112 hektar büyüklüğündeki alanı yerinde inceledi. Komisyon, Çan Karma OSB için belirlenen bölgeye onay verdi. Toprak Koruma Kurulu ise karara şerh düşerken; ‘Bölgenin kamu yararına açılması kaydı ile OSB olabilir’ karar verdiği öğrenildi.

 

Bunun üzerine Çan Belediyesi ve Çan Kaymakamlığınca hazırlanan dosya, Çan Karma OSB’sinde kamu yararı olduğu başvurusunda bulundu. Yapılan incelemeler sonrasında belirlenen arazi için “Kamu Yararı” kararı çıktı.

 

KARMA OSB İÇİN TÜZEL KİŞİLİK SAFHASINA GEÇİLDİ

Çanlıların dört gözle kurulmasını bekledikleri Çan Karma Organize Sanayi Bölgesi için bir sonraki safha ise; OSB için tüzel kişilik kurulum aşaması. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce de onaylanması gereken “Kamu Yararı” kararı sonrasında Çan Belediyesi ve Çan Kaymakamlığının tüzel kişilik kurulumu için başvurularını yapacağı öğrenildi.

LÂPSEKİ-SAVAŞTEPE OTOBANI İLÇEDEN GEÇECEK

Özellikle 18 Mart 2022’de açılışı gerçekleştirilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün hizmete girmesi ile ilçede Çan OSB kurulması için talepler daha güçlü bir şekilde dillendirilmeye başlandı. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün devamında Lâpseki’den Savaştepe’ye kadar uzanacak otobanın Çan ilçe sınırlarından geçecek olması ilçede OSB’nin bir an önce kurulmasını isteyenlerin talepleri yetkililerden bir an önce çalışmaların sonlandırılarak OSB yatırımının bir an önce başlaması.

 

İNDİRİMLİ ARSA’DAN BİNLERCE LİRALIK TEŞVİK, VERGİ MUAFİYETİ

Karma OSB olarak planlanan Çan Karma OSB’de; farklı sanayi iş kollarında üretim yapan tesislerin yer alacağı, gerekli idari, sosyal ve teknik altyapı alanları ile küçük imalat ve tamirat, ticaret, eğitim ve sağlık alanları, teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde üretim yapılacak.

 

Çan Karma OSB’ne yatırım yapacak kişi ve firmalara; tüm Organize Sanayi Bölgelerine sağlanan yatırım teşvik avantajlarından, gerekse bürokrasiden uzak 'tek durak ofis' hizmeti anlayışıyla yatırımcılara önemli fırsatlar sunuyor. Örneğin, OSB içinde yapılacak bir yatırım, OSB dışında yapılacağa göre bir alt bölgenin yatırım teşvik avantajlarından faydalanıyor. Bu da yatırımcılara, gümrük vergisi, kurumlar vergisi, SGK işveren payı desteği, faiz desteği gibi alanlarda avantajlar sunuyor. Ayrıca OSB içindeki firmalara emlak vergisi muafiyeti, indirimli arsa tahsisi, harç istisnası gibi önemli teşvikler de sağlanıyor.

KAYMAKAM GÜRDAL; “İLK ETAPTA 1000 KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLANACAK”

Geçtiğimiz aylarda Aynalı Pazar gazetesine Çan Karma OSB ile ilgili açıklamalarda bulunan ve ilçede OSB kurulması çalışmalarına öncülük eden Çan Kaymakamı Gürdal, OSB’sinin Çan’da kurulması ile birlikte ilk etapta 1000 kişiye istihdam sağlanacağına dikkat çekmişti. Kaymakam Gürdal; “Çan ilçemize kurmaya çalıştığımız OSB’de önceliğimiz istihdam yaratmaktır. 600 ila 1000 arasında çalışmak isteyen vatandaşlarımıza yeni bir istihdam alanı oluşturulacak. Üç değişik büyüklükte parsel alan içerisinde kurulmasını planladığımız Çan OSB’de kurulacak fabrika ve işletmelerde 1000’e yakın insanımıza iş imkânı sağlanacak” açıklamasında bulunmuştu.

 

“BÜYÜK SANAYİ KURULUŞLARINA ÜRETİM YAPAN İŞLETMELERİMİZ BÜYÜSÜN İSTİYORUZ”

Çan’ın köklü bir sanayi geçmişi olduğuna dikkat çeken Kaymakam Gürdal; “Diğer beklediğimiz yarar ise; ilçemiz bir sanayi ilçesidir. İlçemizde büyük sanayi tesisleri var; Kaleseramik gibi, TKİ, ODAŞ ve 18 Mart Termik Santrali gibi. Bu büyük sanayi kuruluşlarına üretim yapan işletmelerimiz var sanayimizde. Biz bu işletmeleri; alt yapısı tamamlanmış, bunları büyük parsellerde toplayıp seri üretime geçebilecek sanayi tesisi haline getirmek istiyoruz. OSB’lerin işletmeciler ve firmalar açısından büyük avantajları var; hibe ve teşvikleri gibi. Bu küçük işletmelerimizi ve firmalarımızı OSB’ye taşıdığımızda daha modern çalışma alanına kavuşmuş olacaklar hem de KDV gibi birçok ekonomik avantajlara sahip olacaklar” ifadelerine yer vermişti.

 

“ÇAN İLÇEMİZ KÖPRÜ VE OTOBANLA LOJİSTİK ÜSSÜ OLACAKTIR”

1915 Çanakkale Köprüsü ve devamında yapılacak otoban ile Çan’ın ciddi bir potansiyeli olduğuna dikkat çeken Kaymakam Gürdal; “Ayrıca 1915 Çanakkale Köprüsünün tamamlanması ile birlikte; Malkara-Tekirdağ yolunu Balıkesir’e bağlayacak otoban ilçemiz sınırları içerisinde geçiyor. Dolayısıyla ilçemiz bir lojistik ilçesi olacak. Daha seri üretim yapılabilecek; böylece istihdamın artacağı gibi büyük sanayi kuruluşlarına üretim yapan küçük işletmelerin büyümesi açısından lojistik üssü olacak ilçemize OSB’nin büyük faydaları olacağına inanıyorum. İşyerini büyütmek, daha fazla insan çalıştırmak çok sayıda esnafımız var. Örnek vermek gerekirse; palet üreten bir esnafımız var. İşyeri küçük olduğundan çeşitli bölgelerde; Çan’ın dışında Terzialan gibi yerlerde mecburen üretim yapıyor. İşyerini büyütmek, daha geniş hacimli üretim yapmak istiyor ama ilçemizde böyle bir yer yok. Dolayısıyla bir OSB’yi bir an önce kurabilirsek; sadece palet değil özellikle tarımda, gıda üzerine, sanayi altyapısına iş yapan diğer işletmeler, mobilyacılar gibi işletmelerimiz de faydalanacaktır. İnşallah en kısa zamanda gerçekleşir ki; esnafımızın talepleri de karşılanmış olur” açıklamasında bulunmuştu.




Bu haber 4240 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI