thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Ani Hava Sıcaklığı Değişimi Hasta Edebilir

Tarih: 08-05-2022 08:53:41 Güncelleme: 08-05-2022 08:54:41 + -


Güneşli günlerin aniden artması, soğuklar sonrası mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklar oluşması, tozlu havalar derken, havaların bir ısınıp bir soğumasıyla, gün içinde dahi dört mevsimi yaşayabiliyoruz. Hava ısındığında güneşe aldanıp soğuğa maruz kalabiliyoruz ve bu nedenle grip, nezle gibi hastalıklarla mücadele etmemiz gerekebiliyor ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yollarını arıyoruz. Mevsim geçişlerinde, özellikle bahara giriş yaparken sıkça görülen grip, nezle, solunum yolu hastal


Ani Hava Sıcaklığı Değişimi Hasta Edebilir

Güneşli günlerin aniden artması, soğuklar sonrası mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklar oluşması, tozlu havalar derken, havaların bir ısınıp bir soğumasıyla, gün içinde dahi dört mevsimi yaşayabiliyoruz. Hava ısındığında güneşe aldanıp soğuğa maruz kalabiliyoruz ve bu nedenle grip, nezle gibi hastalıklarla mücadele etmemiz gerekebiliyor ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yollarını arıyoruz. Mevsim geçişlerinde, özellikle bahara giriş yaparken sıkça görülen grip, nezle, solunum yolu hastalıkları, alerjik rahatsızlıklar için önlem almamız şart. 

 

Mevsimsel değişiklikler vücudumuzu neden ve nasıl etkiler, nasıl tedbirler almalıyız gibi soruları Medline doktorlarından Dr. Ferit Şeyhzade yanıt verdi. Dr. Şeyhzade; “Bahar aylarında hormonal sistemimizin hava sıcaklıklarına, güneşe ayak uydurması belirli bir süre almaktadır, bu da bir süre boyunca özellikle uyku hormonu olan melatonin ve mutluluk hormonu olan seratonin arasında dengesizlik yaratmaktadır. Bir taraftan hormonal dengesizlik, diğer taraftan polen gibi alerjenlerin artması ve sıcaklıkların sık değişmesi, bizlerin uygun kıyafeti giymememize bağlı olarak bağışıklık sistemimiz zayıflamaktadır. Bunun sonucunda bu aylarda alerjik hastalıkların atakları veya enfeksiyon hastalıklarının sıklığında artış görülmektedir” dedi.

 

EN ÇOK HANGİ HASTALIKLARA YAKALANIYORUZ?

Ani hava değişiklikleri özellikle üst solumum yolu enfeksiyonlarına rastlanır. Toz ve polene bağlı olarak nezle ve astım gibi alerjik durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca yorgunluk hissi, depresyon, halsizlik, isteksizlik gibi bahar yorgunluğu adı verilen ruhsal durumlar da baş gösterebilir.

 

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARA DİKKAT!

Dr. Ferit Şeyhzade açıklamalarının devamında; “Mevsim geçişlerinde inişli çıkışlı bir ruh hali içinde olabiliriz. İsteksizlik, enerji azlığı, umutsuzluk, yorgunluk hislerinde artış olur. Bu ruh halimizdeki dengesizliklerin üstesinden gelebilmemiz için sosyal ortamlardan kopmamalı, mutlaka temiz havaya çıkmalı ve hareketlerimizi artırmalıyız. Kapalı bir ortamda çalışıyorsak, kendimize temiz hava molaları vermeli, bu molalarda yürüme fırsatları yaratmalıyız. Depresif ruh hali sebebiyle bu dönemde uyku düzenimize dikkat etmeli, su tüketimimizi artırmalı ve düzenli egzersiz yapmalıyız. Alkol tüketimini artırmanın bağışıklık sistemimizi daha çok zayıflatacağını unutmamamız gerekir. Yaz aylarında metabolizma hızımızın artması ile yeterli sıvı tüketimi çok daha önemli olmaktadır” hatırlatmasında bulundu.

 

NASIL TEDBİRLER ALMALIYIZ?

Mevsim değişiklikleri ve ani hava değişimleri sebebiyle yaşanacak rahatsızlıklarından korunmak için Dr. Ferit Şeyhzade şu tavsiyelerde bulundu; “Aslında tüm hastalıkların düşmanı hareket etmek ve doğru beslenmek. Temiz havada bol bol yürümek, uykusuz kalmamak, bol su tüketmek ve vücudumuza zarar veren beslenme alışkanlıklarımızdan kurtulmak. Bu saydıklarımız sadece mevsimsel hastalıklardan korunmak için değil sağlıklı bir duygudurum ve mutlu zaman geçirmemiz için de şart olduğunu ekleyelim. Unutmamalıyız, ‘sağlıklı insan, sağlıklı vücut’ demek değildir. Çevremizdeki insanlar ile iyi ilişkiler kurmak ve kendimizi mutlu hissetmek de sağlıklı olmanın önemli nedenlerinden biridir.”




Bu haber 3433 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI